Την Κυριακή το πρωί θα γίνει η εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, στην Ανατολή Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά την λειτουργία στο Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των 353.000 Ποντίων, θύματα της Γενοκτονίας του 1919. Η κατάθεση, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο στην Ανατολή, σύμφωνα με την πρόεδρο της αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών, Σόνια Συψίδου. Η κα. Συψίδου αναφερόμενη στην ημέρα Μνήμης είπε ότι «ποτέ δεν θα ξεχάσουν ότι συνέβη» ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ο λαός να θυμάται ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία του παρελθόντος. Με αφορμή την ημέρα αυτή σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, αναφέρει: «Ημέρα μνήμης και τιμής. Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, με σεβασμό θυμόμαστε τον βίαιο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 101 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει. Οι Πόντιοι άντεξαν. Ήρθαν στην Ελλάδα και έχτισαν εκ του μηδενός τις ζωές τους. Έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τις μουσικές τους. Έχτισαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν. Τιμούμε, θυμόμαστε και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».
Αυτοδιοίκηση και Επιμελητήριο
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», αναφέρει για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τα εξής: «Η ιστορία των Ελλήνων είναι δυστυχώς γραμμένη με πολλές τραυματικές μνήμες. Εμπειρίες που σημάδεψαν όμως την πορεία αυτού του τόπου, σφυρηλάτησαν το πνεύμα και καθόρισαν αυτό που είμαστε σήμερα. Μια τέτοια θλιβερή ιστορία είναι και η ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Είναι μια ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μια ιστορία δύναμης, αντοχής κι αγάπης για τη ζωή. Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισαρεία. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000. Χρειάστηκε να περάσουν 70 – 80 χρόνια για να μιλήσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη Γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής. Για το προμελετημένο έγκλημα το οποίο η κυβέρνηση των Νεοτούρκων έφερε σε πέρας με σφαγές, εξαναγκαστικό ξεριζωμό, πορείες στη έρημο, βασανιστήρια, και στρατόπεδα θανάτου. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με απόφασή του, το 1994, καθιέρωσε ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την 19η Μαΐου. Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα, είναι αναγκαίο η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου μας να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση. Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους». Με τη σειρά της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και τα εξής: «Ημέρα μνήμης η σημερινή, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά για όλο το γένος των Ελλήνων που έζησε την τραγωδία με 353.000 νεκρούς από τις οργές των Τούρκων. 101 χρόνια μετά κανείς μας δεν λησμόνησε την τουρκική θηριωδία, η οποία στοίχησε ποταμούς αίματος και έναν ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Η Ήπειρος και τα Γιάννενα δέχτηκαν την προσφυγιά, η οποία ξανάγινε πατρίδα για τους ξεριζωμένους. Εδώ βρήκαν την αποδοχή και την θαλπωρή και μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον μικρασιατικό πολιτισμό τους. Όλοι οι Έλληνες σήμερα και κάθε μέρα έχουμε την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε εκείνα τα γεγονότα και να μη λησμονούμε τις θυσίες. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής. Αυτή η γενοκτονία δεν αφορά μόνο τα θύματα εκείνης της εποχής αλλά ολόκληρο τον κόσμο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα γεγονότα στο μέλλον».
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρει: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θύματα του τουρκικού εθνικισμού. Κανένας δεν ξεχνά, όλοι πάντα θα θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη να θυμίζουμε και να απαιτούμε, την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλες τις χώρες του κόσμου. Μια συγνώμη δεν φτάνει, οι νεκροί περιμένουν…».
Οι βουλευτές της Ηπείρου
Το δικό της μήνυμα για την χθεσινή ημέρα έστειλε η βουλευτής Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη.
Σε αυτό επισημαίνει και τα εξής: «Η σημερινή «Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» μας δίνει αφορμή να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα και να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Χιλιάδες άνθρωποι, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, βρήκαν τον θάνατο ή ξεριζώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους τα προγονικά εδάφη. Η άφιξη των Ποντίων στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Ωστόσο, οι Πόντιοι πρόσφυγες κατάφεραν να μεταφέρουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τις αξίες, τον χορό και το τραγούδι. Με την εργατικότητα και τη δύναμη της ψυχής τους κατάφεραν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Η 19η Μαΐου είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει πως πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πως πρέπει να μελετούμε την ιστορία, να τιμούμε τα γεγονότα, να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν ώστε να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα τις προκλήσεις του μέλλοντος». Με τη σειρά η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνει και τα εξής: «Η γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας στο όνομα της δήθεν “εθνικής καθαρότητας” αποκαλύπτει το πόσο εγκληματική μπορεί να σταθεί μία τέτοια προσέγγιση. 101 χρόνια μετά από τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού, ανάλογες πληγές στο σώμα της ανθρωπότητας συνεχίζουν να αιμορραγούν. Μέσα από αυτή την καταστροφή, εκατοντάδες Έλληνες Πόντιοι έφτασαν και στην περιοχή της Άρτας, φέρνοντας με τη δουλειά, τις γνώσεις και την πολιτιστική τους κληρονομιά, νέα πνοή και νέες προοπτικές. Σήμερα, θυμόμαστε την τραγωδία των προγόνων μας αλλά και τον αγώνα τους που γέννησε μια ανανεωμένη, δυνατότερη και πιο δημιουργική κοινωνία». Τέλος, ο βουλευτής Πρέβεζας με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας σημειώνει: «Άσβεστο χρέος τιμής, άσβεστο χρέος μνήμης για μια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία, για ένα στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, αποτελεί καθήκον να εκπληρωθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας, που θα μνημονεύεται πάντα ώστε να μην επαναληφθεί. Η έμπρακτη αναγνώρισή της από την Τουρκία, με την διατύπωση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς, αναδρομικής συγγνώμης, που θα αποκήρυσσε τη μέχρι σήμερα τακτική της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, θα αποτελούσε και για την ίδια μια θετική εξέλιξη, διότι η γνώση της Ιστορίας αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά. Σε αντίθετη περίπτωση, η άρνηση της αναγνώρισης των ιστορικών γεγονότων, ή ακόμη και η παραχάραξή τους, σηματοδοτεί και διαιωνίζει τις ενοχές της. Απέναντι στη στάση της άρνησης των ιστορικών γεγονών είναι χρέος όλων ο διαρκής αγώνας για την αποτροπή πράξεων, που θίγουν τον πυρήνα της ίδιας της αξίας της ανθρώπινης ύπαρξης».