Αρκετοί είναι οι κυνηγοί εκείνοι που εκμεταλλεύονται την ευνοϊκή ρύθμιση για να ανανεώσουν τις άδειες θήρας και για τη νέα περίοδο με μικρότερο αντίτιμο, μη καταβάλλοντας το τέλος αδείας και τα πάγια τέλη χαρτοσήμου.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση αυτή του υπ. Περιβάλλοντος ελήφθη σε αντάλλαγμα των αποφάσεων απαγόρευσης των μετακινήσεων για την άσκηση θήρας κατά το μεγαλύτερο διάστημα της περσινής κυνηγετικής περιόδου και όσοι είχαν άδειες, αλλά δεν κυνήγησαν, θα πληρώσουν φέτος, για την ανανέωσή τους, το ποσό των 85 ευρώ, με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Λύτρα, να τονίζει πως το ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμη μικρότερο.
«Πιστεύω τουλάχιστον, ότι η Πολιτεία δε θα μπει ξανά σε αποφάσεις απαγόρευσης γιατί αυτό έγινε πέρυσι ήταν τρελό, χωρίς καμία δικαιολογία», ανέφερε ο κ. Λύτρας.
Τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου λειτουργούν καθημερινά από τις 8.30 έως τις 13.30 και Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και το απόγευμα 18.00 – 20.00 για την ανανέωση της άδειας θήρας ή την έκδοση νέας.
Με την έκδοση της άδειας, στα Ιωάννινα, κάθε κυνηγός παίρνει δώρο ένα φωσφοριζέ καπέλο και το περιοδικό του Συλλόγου, ενώ με τον αριθμό της άδειας συμμετέχει στην κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς που θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου του 2022, αφού φέτος λόγω των μέτρων, δε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή του κυνηγού.
Επίσης, με την έκδοση της άδειας, οι κυνηγοί παίρνουν και ένα barcode, το οποίο σκανάρουν με το κινητό τους τηλέφωνο και με τη χρήση του, θα δηλώνουν στην εφαρμογή τον αριθμό των τρυγονιών, που έχουν θηρεύσει.
Μόνιμο το αίτημα για μεγαλύτερη περίοδο θήρευσης
Ακόμη, ο κ. Λύτρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Συλλόγου στην πρώτη ημέρα δράσης των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων στον κάμπο της Λαψίστας, κάτι που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας όμως την άποψη, ότι ούτε με το μέτρο αυτό, μπορεί να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων και φυσικά οι ζημιές στις καλλιέργειες.
«Από το 2015 έχουμε καταθέσει την πρόταση επιμήκυνσης της περιόδου θήρας για τον αγριόχοιρο. Αν γινόταν αυτό, τώρα δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα ούτε με τις καλλιέργειες, ούτε με τον υβριδισμό και την γενετική αλλαγή του ντόπιου αγριόχοιρου. Παρόλα αυτά, ως Σύλλογος θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος στη δράση των συνεργείων δίωξης και για έναν επιπλέον λόγο. Για να μη βρεθούν κάποιοι, που θα θεωρήσουν, ότι μπορούν να ξεκινήσουν το κυνήγι πριν την επίσημη έναρξή του».