Η σπουδαιότερη κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να χαρίσει ζωή στον πάσχοντα συνάνθρωπο, δίνοντας λίγο από το χρόνο του και μία μονάδα αίματος ή μυελό των οστών. Η αιμοδοσία και η δωρεά μυελού των οστών ήταν το επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου στον Πολυχώρο Δημ. Χατζής, η Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΙ, σε συνεργασία με την υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και τη Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Στην ημερίδα και στις εισηγήσεις των ομιλητών, αναδείχθηκε ο σπουδαίος ρόλος της δωρεάς αίματος και ακόμη περισσότερο μυελού των οστών, με την Ελλάδα να κατέχει σχετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής και ανταπόκρισης του πληθυσμού της σε σχέση με άλλες χώρες, με λιγότερο πληθυσμό όπως είναι η Κύπρος.
Για τη διαδικασία της δωρεάς όπως και της μεταμόσχευσης μυελού των οστών μίλησε η κα Χατζημιχαήλ, αιματολόγος, αναπλ. Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ακολούθησε η ομιλία της Ελευθ. Ζερβού, διευθύντριας του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ που μίλησε για την ανάγκη αύξησης του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και στην περιοχή αλλά και συνολικά στη χώρα, μέσα από μία διαδικασία όμως που θα ενισχύει τη συνειδητή επιλογή και απόφαση των πολιτών, να προσφέρουν αίμα ή να γίνουν δότες μυελού των οστών και να μην το κάνουν για αναγκαστικούς λόγους, όπως γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη για κάποιο συγγενικό πρόσωπο.
Από τις ξεχωριστές τοποθετήσεις αυτή της προέδρου του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου που μίλησε με συγκίνηση για όλους εκείνους τους αγνώστους στην ίδια που προσφέρουν εθελοντικά αίμα, δίνοντάς της, την δυνατότητα των μεταγγίσεων δύο φορές το μήνα και έχοντας μία φυσιολογική ζωή.
Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Αναπλ. Καθηγήτρια Αιματολογίας κα Καψάλη, η αντιπεριφερειάρχης Στ. Τσιάρα, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σοφ. Μαρκούλα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου και εκ μέρους του Δ.Σ του ΠΓΝΙ η Γιολ. Ζήκα.