Tι λέει ο πνευμονολόγος Θαν. Κωστούλας
Κρίσιμος για την πορεία της πανδημίας είναι ο Σεπτέμβριος καθώς θα διαφανεί η δυναμική.
Η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στον ρυθμό των εμβολιασμών, στις αντοχές του ΕΣΥ και εννοείται στο άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ.
Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι πολύ μεταδοτική ενώ μέχρι στιγμής οι ρυθμοί εμβολιασμού των εφήβων χαμηλοί.
Χαμηλή συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση και άλλων ηλικιακών ομάδων που δεν φαίνονται να είναι διαθέσιμοι να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες προσδοκούν το επόμενο διάστημα να ανέβουν τα ποσοστά εμβολιασμού στους εφήβους ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα σχολεία και πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον Θανάση Κωστούλα πνευμονολόγο και μέλος του Συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου, οι έρευνες δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή ενώ τελούν εν’ αναμονή των ανακοινώσεων και για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Επισημαίνει ότι και τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο ενώ μένει στις συνέπειες της νόσησης. Το τελευταίο διάστημα και πριν την επιστροφή σε ΑΕΙ και σχολεία φαίνεται να υπάρχει ένα «ρεύμα» εμβολιασμού από εφήβους. Σε μεγάλο μέρος είναι μαθητές της Γ λυκείου που εμβολιάζονται προκειμένου να μην έχουν ζητήματα με την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.
«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο ανησυχητική. Ο φετινός Σεπτέμβριος δεν έχει καμία σύγκριση με τον περσινό. Ξεκινάμε με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, με σχετική πίεση στα νοσοκομεία και με το στέλεχος “Δ” που είναι πολύ μεταδοτικό. Βέβαια, έχουμε τα τεστ που βοηθούν στον έλεγχο μαθητών και φοιτητών αλλά μπορεί να χρειάζεται να ληφθούν παραπάνω μέτρα που να σχετίζονται με τον αερισμό και τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα. Επίσης, στα θετικά είναι ότι έχουμε πολλά παιδιά με ανοσοποίηση καθώς είχαν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα αλλά πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει στο επόμενο διάστημα. Δεν θέλει κανείς να χάσει μαθήματα και κυρίως τα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες» τονίζει ο κ. Κωστούλας.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ξεκαθάρισε ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς όπως είπε και τα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να κινδυνεύσουν κιόλας: «Τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και των οικογένειών τους . Ειδικά, με την πιο μεταδοτική παραλλαγή “ DELTA” που κυκλοφορεί τώρα, οι κίνδυνοι που προκύπτουν με το να μην εμβολιαστούν και να αρρωστήσουν είναι μεγαλύτεροι από τις όποιες σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων.
Οι οδηγίες που υπάρχουν είναι ξεκάθαρες και λένε ότι είναι ασφαλής ο εμβολιασμός».
Για την αναστολή στους υγειονομικούς
«Ήττα» του συστήματος χαρακτήρισε την εφαρμογή του μέτρου στους υγειονομικούς, ο κ. Κωστούλας. Ο πνευμονολόγος υποστήριξε ότι «οποιοσδήποτε υγειονομικός από όπου και αν προσφέρει θα έπρεπε να ξέρει τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τον εαυτό του και τους ασθενείς» τονίζοντας ότι «στα νοσοκομεία πάει ευάλωτος πληθυσμός που έχει ανάγκη νοσηλείας και φροντίδας. «Θα έπρεπε κάθε υγειονομικός να το καταλαβαίνει και να μη φτάσουμε σε αναστολές» κατέληξε ο κ. Κωστούλας.
Τρίτη δόση έρχεται!
Στο μεταξύ, ενισχυτική δόση θα κάνουν όπως όλα δείχνουν συγκεκριμένες ηλικιακές και ευπαθείς ομάδες καθώς και ειδικές ομάδες εργαζομένων με την αρχή να γίνεται από τους υγειονομικούς.
Η τρίτη δόση θα γίνεται μόνο με εμβόλια mRNA (δηλαδή Pfizer ή Moderna), ακόμα και αν αρχικά ο εμβολιασμός είχε γίνει με AstraZeneca ή Johnson & Johnson.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ