Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα στο μέτωπο του κορωναϊού σε συνάρτηση με τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με δεδομένο πως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τους μπορεί να ευνοηθεί η εξάπλωση του ιού.
Μετά τα περιστατικά κρουσμάτων κορωναϊού σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Ριτσώνα, η Μαλακάσα και το Κρανίδι, άρχισε να υπάρχει αντίστοιχη ανησυχία σε όσες περιοχές λειτουργούν αντίστοιχες δομές, χωρίς να εξαιρείται αυτή του Κατσικά. Υπενθυμίζεται πως στον Κατσικά φιλοξενούνται περί τα 1130 άτομα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δομές εστίες εξάπλωσης του ιού, όμως ιδανικό θα ήταν να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των φιλοξενούμενων όσο και των εργαζομένων.
Με την επιβολή των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας περιορίστηκε φυσικά η παρουσία προσφύγων στην πόλη των Ιωαννίνων. όχι όμως στον βαθμό που αναμενόταν στην περιοχή του Κατσικά και της Ανατολής. Αυτό αποτέλεσε αιτία να προκληθεί ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με τις συνθήκες στη δομή και τα μέτρα περιορισμού, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Τοπικού Συμβουλίου του Κατσικά με αποδέκτη τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. Αϊβατίδη, που κοινοποιείται στον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο κ. Βλέτσα και σε όλες τις παρατάξεις του δημ. συμβουλίου.
Στο ίδιο έγγραφο γίνεται ακόμη λόγος και για ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, από τη δημοτική αρχή. Ακόμη σημειώνεται, ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες αφίξεις από άλλες περιοχές, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού και επιβαρύνεται η υπάρχουσα κατάσταση με τις συνθήκες διαμονής τους, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
«Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αναγνωρίζετε τη φιλοξενία που έδειξε η Κοινότητά μας στη δομή προσφύγων-μεταναστών και για το λόγο αυτό αξιώνουμε να έχουμε άμεση ενημέρωση για ότι συμβαίνει και προβλέπεται στην δομή φιλοξενίας της Κοινότητάς μας.
Τέλος, επισημαίνουμε και από πλευράς μας, ότι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των συγχωριανών μας και κατ’ επέκταση όλων μας, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα από όλους τους φορείς, Δημοτική Αρχή και παρατάξεις και ως εκ τούτου αναμένουμε από κάθε πλευρά να ζητηθεί από την Πολιτεία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού καθώς και μέτρα φύλαξης της δομής», καταλήγει η επιστολή του Τ.Σ του Κατσικά.
Πυρά από την «Ενότητα Πολιτών»
Με αφορμή την εν λόγω απόφαση η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για προσπάθεια αποφυγής της ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή και της συνεργασίας της με τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια.
Η παράταξη θεωρεί, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέργεια με το σύνολο των φορέων και των διεθνών οργανισμών που ασχολήθηκαν με το προσφυγικό ζήτημα από το 2016 στην περιοχή.
«Μετά το επίσημο και ομόφωνο αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Κατσικά, ζητούμε κι εμείς από τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τα διάφορα ζητήματα που πιθανά να προκύψουν, σε άμεση συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, καθώς και να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει αυτό.
Η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια δυναμική διαδικασία και ειδικά τώρα, που οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες, επιμένουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξελιχτούν ομαλά πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, είναι η συνεργασία», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.
Απάντηση από τον δήμαρχο
Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ κλήθηκε να τοποθετηθεί στο δελτίο του ITV σχετικά με την ανησυχία που εκφράζεται γενικότερα για τη δομή τονίζοντας, ότι έχουν ληφθεί και λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης όσων διαμένουν στη δομή, επιχειρώντας παράλληλα να στείλει το μήνυμα, ότι ακόμη και στο κακό σενάριο, όπου διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα, οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα.
«Δε θα πρέπει να δαιμονοποιούμε τις δομές και τους πρόσφυγες, γιατί αυτό επιχειρήθηκε να γίνει και στο Κρανίδι, αλλά επιβεβαιώθηκε, ότι ο ιός μεταφέρθηκε από κάποιον έλληνα κάτοικο και εργαζόμενο στη δομή. Μας αφορά όλους το ζήτημα και οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, η δημ. αρχή εξέδωσε και ανακοίνωση, απαντώντας στην Ενότητα Πολιτών, στην οποία ωστόσο αναφέρεται σε πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε, πριν όμως προκύψουν οι διαστάσεις της πανδημίας, όπως η ενημέρωση στις συνεδριάσεις των δημ. συμβουλίων, ή η λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.
«Το διάστημα αυτό, κι όχι μόνο, υλοποιήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις από το Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου εντός και εκτός του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.
Ζητά περισσότερο έλεγχο ο δήμαρχος Ζηρού
Την έντονη ανησυχία του για το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και Μεταναστών στην Φιλιππιάδα εξέφρασε ο δήμαρχος Ζηρού, μιλώντας στο ITV, με αφορμή τα δεκάδες θετικά κρούσματα των τελευταίων ημερών σε διάφορες δομές της χώρας.
«Είναι μια δέσμη μέτρων και πίεση προς τους αρμόδιους φορείς μιας και παρακολουθούμε ότι συμβαίνει σε άλλα καμπ. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στις συνθήκες αυτές. Πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Εδώ και σαράντα μέρες έχουμε κλειστεί μέσα και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Έχουμε ανθρώπους που παρακολουθούν τις μετακινήσεις τους. Βλέπω λεωφορεία ή τους βλέπω να περπατούν έξω, υπάρχει γενικά μια χαλαρότητα και φοβάμαι ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμός των μετακινήσεων, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι ίδιες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής ζητώντας άμεσα λήψη μέτρων και κυρίως περιορισμό των μετακινήσεων των προσφύγων μεταναστών. «Όπως κάνουμε εμείς υπομονή θα πρέπει και εκείνοι που φιλοξενούνται εδώ να πράξουν το ίδιο», συμπλήρωσε.