Η σεισμική δόνηση στην Τουρκία άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς που εγκλωβίστηκαν κάτω από σωρούς μπαζών.
Η κατάρρευση κτηρίων και σε πολλές περιπτώσεις οικοδομικών τετραγώνων προκαλεί τρόμο.
Οι εικόνες πολυώροφων οικοδομημάτων που κατάρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» αποτελούν θέμα συζήτησης στην γειτονική Τουρκία. Ήδη, αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για κακοτεχνίες και αυθαιρεσίες στην ανέγερση των πολυκατοικιών.
Στη χώρα μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου Γιάννη Τσίγκρο, η αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων είναι βασισμένη σε αυστηρούς νόμους και ευρωπαϊκούς κώδικες.
Τα κριτήρια τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους οι μηχανικοί στην ανέγερση ενός κτηρίου είναι πολλά και όλα έχουν την δική τους σημασία.
Το είδος της κατασκευής, τα υλικά με πιστοποιημένη σεισμική αντοχή, το έδαφος και πρώτιστα η κατάρτιση των μηχανικών, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αντισεισμική προστασία.
Αυστηρό θεσμικό πλαίσιο
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Η αντισεισμική θωράκιση των υποδομών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί τον κατασκευαστικό κλάδο καθώς κινούνται πάντα σύμφωνα με τον αντισεισμικό νόμο του 1985 και τις επικαιροποιήσεις που ακολουθούν μέχρι σήμερα.
Οι αντισεισμικές προδιαγραφές των κτιρίων, όπως αυτές καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, οι σύγχρονοι μέθοδοι κατασκευής, καθώς και οι νέες τεχνολογίες, προσδίδουν στα οικοδομήματα αυξημένη αντοχή σε ακραία φυσικά φαινόμενα και συνεπώς, μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο.
«Στη χώρας μας, υπάρχει ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προσδιορίζει με ακρίβεια τις προδιαγραφές των κτιρίων, ώστε να ανταπεξέρχονται στα σεισμικά φαινόμενα, προσφέροντας ασφάλεια στους ενοίκους. Κατανοώ ότι όταν φτιάχνουμε ένα σπίτι, θέλουμε να τελειώσουμε και να κατοικήσουμε σε αυτό. Όμως προτεραιότητα πέραν όλων των άλλων πρέπει και οφείλουμε να δίνουμε στα υλικά κατασκευής και στην θωράκιση του κτηρίου» υπογραμμίζει ο κ. Τσίγκρος.
Ο πρόεδρος της διοικούσας του ΤΕΕ επεσήμανε τέλος ότι οι κανονισμοί, εναρμονίζονται και ακολουθούν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ επικαιροποιούνται διαρκώς, βάσει των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων. «Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου πρέπει να εφαρμόζονται ευλαβικά, διότι εξασφαλίζουν μεγάλη σεισμική προστασία στα κτίρια. Η ασφάλεια είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα και η ευθύνη για ασφαλή κτήρια ανήκει πρώτιστα στους μηχανικούς».
Πρόβλημα τα παλιά κτήρια
Ο κ. Τσίγκρος ερωτηθείς υπογράμμισε ότι τα καινούρια κτήρια αντέχουν , αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα παλιά κτήρια που σε ένα σεισμό κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αντοχή τους «δυστυχώς, τα παλιά οικήματα είναι ένα μεγάλο ζήτημα καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αντοχή τους εάν γίνει ένας σεισμός» κατέληξε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ