Με επισκέπτες γέμισαν τα Γιάννενα και κυρίως οι ορεινές περιοχές του νομού, όπως είναι το Ζαγόρι, η Κόνιτσα, το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φέρνοντας χαμόγελα στους επαγγελματίες του τουρισμού με δεδομένο πως ακόμα και πριν την πανδημία, η επισκεψιμότητα το καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.
Αυτή η κινητικότητα, που θύμισε τις εποχές προ της πανδημίας, αποτέλεσε μια μεγάλη οικονομική ανάσα για τις τοπικές οικονομίες, που δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα από τα πολύμηνα lockdown υοθ προηγούμενου διαστήματος. Ως προς το προφίλ των επισκεπτών, ήταν Έλληνες και ξένοι, που αναζητούσαν πιο εναλλακτικούς προορισμούς για ολιγοήμερες αποδράσεις, με όσο γίνεται λιγότερες πιθανότητες συνωστισμού και συγχρωτισμού, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Όπως ανέφερε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Λευτ. Ζαρκάδας υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για την περίοδο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και μετά, λόγω της αλλαγής των κανόνων για τα ταξίδια από το Ισραήλ, που έβαλε πλέον και την Ελλάδα στην «κόκκινη» λίστα, που σημαίνει, πως όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας, θα πρέπει να μπουν σε επταήμερη καραντίνα, και να υποβληθούν στο διάστημα αυτό σε δύο μοριακά τεστ, κάτι που ανεβάζει αρκετά το κόστος των διακοπών τους.
«Δυστυχώς, με το άκουσμα της απόφασης αυτής, «πάγωσε» η διαδικασία των κρατήσεων από το Ισραήλ και έγιναν και πολλές ακυρώσεις. Αν δεν αλλάξει κάτι, είναι μία απόφαση που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή μας επενδύει πολλά στους ισραηλινούς επισκέπτες, που συνηθίζουν να μας επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια από τα μέσα Σεπτεμβρίου και έπειτα», ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με τα ονόματα των δικαιούχων να ανακοινώνονται την περασμένη εβδομάδα και τους επαγγελματίες του τουρισμού και στον ορεινό όγκο της περιοχής, να τονίζουν, ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση των οικονομικών του κλάδου.