Ο Γιώργος Μπάζας είναι από τους πιο παλιούς στο χώρο αυτό μιας και συντηρεί πολλά χρόνια κατάστημα με γεωπονικά είδη και τον επιλέγουν δεκάδες μικροί και μεγάλοι παραγωγοί.
Πατάτες, κρεμμύδια, μαρούλια, λαχανικά, μαϊντανός αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες μεγάλες ή σε μικρούς κήπους, επιλέγουν οι καταναλωτές να φυτέψουν κάνοντας στροφή στις συνήθειες τους μετά την περίοδο της πανδημίας και ενόψει ακρίβειας και ελλείψεων.
Το κόστος δεν είναι τεράστιο ενώ αυτό που θα παραχθεί σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνα που αγοράζουν.
Ο Γιώργος Μπάζας είναι από τους πιο παλιούς στο χώρο αυτό μιας και συντηρεί πολλά χρόνια κατάστημα με γεωπονικά είδη και τον επιλέγουν δεκάδες μικροί και μεγάλοι παραγωγοί.
Με την πρώτη ματιά στο κατάστημα βρίσκεις τα πάντα: Πατατόσπορους, μαρούλια, ντομάτες, πιπεριές, μυρωδικά. Τα πάντα έτοιμα για να φυτευτούν ή να σπαρούν σε χώμα σκαλισμένο και αφράτο.
Η πιο εύκολη λύση, οι γλάστρες. Επιλέγεις μεγάλες γλάστρες και βάζεις πιπεριές, ντομάτες, αγγουριές και ό,τι άλλο μπορεί να παραχθεί στο μπαλκόνι.
«Είναι εφικτό χωρίς πολύ κόπο ή χρήμα. Οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν μια ευχάριστη ενασχόληση στις πολυκατοικίες, τις μονοκατοικίες και όπου είναι εφικτή η περιορισμένη καλλιέργεια. Μπορεί κανείς, εφόσον το αποφασίσει, «να προμηθευτεί τις γλάστρες που χρειάζεται, όπως και χώμα, μικροεργαλεία, σπόρους και σπορόφυτα. Εάν οργανωθεί σωστά ο χρόνος και με μια μικρή απασχόληση μπορεί να έχεις τα αναγκαία» μας εξηγεί ο κ. Μπάζας τονίζοντας ότι δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι σπόροι ενώ αναφορικά με τις άλλες αυξήσεις τονίζει ότι οι μεγαλύτερες αφορούν τα λιπάσματα που όμως δεν σχετίζονται με τους οικιακούς παραγωγούς αλλά για τους μεγάλους και τις μεγάλες εκτάσεις «Οι αυξήσεις αφορούν σε λιπάσματα κυρίως και λιγότερο σε φυτοφάρμακα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν».
Ο κ. Μπάζας μας δείχνει τον απλό δρόμο που μπορεί να τον ακολουθήσει ο καθένας:
«Σε μέτριες γλάστρες μπορεί κανείς να φυτέψει δύο με τρεις πιπεριές, δύο με τρεις ντομάτες για να έχει στοιχειωδώς λίγα λαχανικά. Αυτά τα υλικά θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο φαγητό του. Θα είναι δικά του και θα ξέρει τι τρώει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να έχει παράγει αυτό που καταναλώνεις» τονίζει υπογραμμίζοντας ότι οι παλιότερες γενιές είναι εκείνες που ακόμη βάζουν κηπευτικά και τονίζοντας την ανάγκη και οι νέες γενιές να στραφούν σε αυτό το δρόμο.
Τέλος, επισημαίνει ότι πέραν της χρηστικότητας η ενασχόληση με το φύτεμα βοηθά να απασχολούμαστε, να κινούμαστε και βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ