Πιο γρήγορα προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ, όπως ανέφερε από τη ΒΙΠΕ, ο διευθ. σύμβουλος Μαρ. Τσάκας
Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε ανακοινωθεί, αλλά και από ό,τι περίμενε η τοπική κοινωνία, φορείς και κάτοικοι αντίστοιχα, θα ξεκινήσουν από τη ΔΕΔΑ, οι εργασίες για την κατασκευή του τοπικού δικτύου χρήσης φυσικού αερίου, ξεκινώντας από τη ΒΙΠΕ όπου θα γίνουν οι κατασκευές για τις δεξαμενές και θα αξιοποιηθεί το δίκτυο από τις επιχειρήσεις και έπειτα στην πόλη των Ιωαννίνων για τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές.
Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα, που μαζί με στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με το Σύλλογο των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων, παρουσία της βουλευτού Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα και του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου.
Οι ανακοινώσεις που αποτελούν και δημόσια δέσμευση της εταιρείας, όπως ανέφερε ο κ. Τσάκας, κάνουν λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών πρώτα στις εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ εντός των επόμενων μηνών και εντός του επόμενου χειμώνα θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του τοπικού δικτύου στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ο κ. Τσάκας έκανε λόγο για ένα τεράστιο στοίχημα για την εταιρεία να υλοποιήσει την Πρωθυπουργική εντολή για άρση της ενεργειακής απομόνωσης περιοχών, όπως η Ήπειρος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία, ότι οι εργασίες θα «τρέξουν» γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα. «Μόλις ανάψει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ξεκινήσουμε τις εργασίες στη ΒΙΠΕ για τις εγκαταστάσεις και τις πρώτες συνδέσεις των βιομηχανιών, που ξέρουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για αυτές, για να αντιμετωπίσουν την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ελπίζουμε, ότι από τον επόμενο χειμώνα και οι πολίτες των Ιωαννίνων, θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει πως το επόμενο διάστημα αναμένεται και η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά του αερίου.
Άμεση σύνδεση ΠΓΝΙ και Πανεπιστημίου
Ακολούθησαν ερωτήσεις με τον κ. Τσάκα να απαντά επί του προηγούμενου σχεδιασμού της ΔΕΠΑ για κατασκευή ενός τοπικού δικτύου που θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες του ΠΓΝΙ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο εγκαταλείφθηκε στην πορεία.
Πλέον όμως τόνισε, η ΔΕΔΑ είναι έτοιμη και να ξεκινήσει άμεσα συζητήσεις με τους δύο φορείς, αλλά κυρίως να ξεκινήσει τη διαμόρφωση του τοπικού δικτύου σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί από το νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο και κάθε άλλον φορέα διοίκησης μίας ενεργοβόρου εγκατάστασης.
«Υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός συνδέσεων στο πλαίσιο της σύμβασης συγχρηματοδότησης, όμως αυτό που θέλουμε, είναι να αυξήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα τον αριθμό του ενδιαφέροντος από δυνητικούς χρήστες του φυσικού αερίου. Θα διερευνήσουμε και θα διευρύνουμε τις συζητήσεις και για την επέκταση σε όμορες περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, όπως ο δήμος Ζίτσας, αλλά και σε επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι αγρότες που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και άλλες εναλλακτικές, όπως είναι η παραγωγή βιομεθανίου, χρησιμοποιώντας απόβλητα γεωργικής παραγωγής που υπάρχουν στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσάκας.
Το μέλλον του αγωγού
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με φορτηγά – βυτία στη ΒΙΠΕ και στις εγκαταστάσεις και θα αεριοποιείται για να διοχετεύεται στη συνέχεια στο τοπικό δίκτυο. Όμως η προοπτική αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, αν υλοποιηθεί η στρατηγική του ΔΕΣΦΑ που έχει ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση του αγωγού από τη Δυτ. Μακεδονία, ώστε να φτάσει στην Ήπειρο. «Αν αυτό γίνει, τότε θα είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε άμεσα τις δεξαμενές για το υγροποιημένο αέριο και να συνδεθούμε στον αγωγό που θα μας δώσει πολλές περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου μας», ανέφερε.
Ικανοποίηση για την ταχύτητα
Τόσο η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα όσο και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την ικανοποίηση για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η ΔΕΔΑ στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, ώστε σύντομα η Ήπειρος και ειδικότερα τα Ιωάννινα να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου. «Θεωρώ, ότι είναι μία χρονιά – ορόσημο για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσα από μία διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, ενεργειακή πολιτική από την κυβέρνηση», ανέφερε η κα Κεφάλα.
«Το σύνολο των τοπικών φορέων, μαζί με τους βουλευτές έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε την ταχύτερη δυνατή έναρξη των εργασιών εγκατάστασης και των συνδέσεων. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση ειδικά για τις επιχειρήσεις πλέον όμως και για τους οικιακούς καταναλωτές και ελπίζουμε, ότι σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε θετικές εξελίξεις», ανέφερε από την δική του πλευρά ο κ. Πλιάκος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ