Ο νομικός Χάρης Λαζάνης ερωτηθείς για το θέμα υποστήριξε ότι θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί τι ισχύει και τι όχι
Εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης μετά και τα νέα δεδομένα που αφορούν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς. Στην ουσία ο Άρειος Πάγος βάζει «Φρένο» στο σύνολο των επιθετικών ενεργειών από τα funds προς τους δανειολήπτες που οδηγούν σε εξώσεις και πλειστηριασμούς, αλλά και την απώλεια του συνόλου της περιουσίας.
Οι αποφάσεις απαγορεύουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρείες διαχείρισης, που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει διαδοχικές αποφάσεις για το θέμα και συγκεκριμένα τις 822/2022, 1102/2022 και 1343/2022, που έχουν προκαλέσει σύγχυση, καθώς η πρώτη (822/2022) απαγορεύει το σχετικό δικαίωμα για τις εταιρείες διαχείρισης, σε αντίθεση με τις άλλες δύο (1102/2022 και 1343/2022), που νομιμοποιούν το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα και με τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα προτίθεται να φέρει στην Βουλή τροπολογία που θα αντιμετωπίζει το θέμα που δημιουργήθηκε.
Ο νομικός Χάρης Λαζάνης ερωτηθείς για το θέμα υποστήριξε ότι θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί τι ισχύει και τι όχι , ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή χιλιάδες πλειστηριασμοί θα «παγώσουν» και οι δανειολήπτες θα πάρουν βαθιά ανάσα.
Ο κ. Λαζάνης εξήγησε ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και σε δόσεις ώστε να μπορέσουν να κινηθούν και να σώσουν την πρώτη τους κατοικία. «Είναι ο συγκεκριμένος νόμος βασικό εργαλείο για τους δανειολήπτες και θα πρέπει να πάρει τη θέση που του αρμόζει που είναι η προστασία των πολιτών από την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ