14 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 46,3 εκατ.
Με σαφή τρόπο περιγράφεται η δυνατότητα που έχει ο δήμος Ιωαννιτών ώστε να καταστεί κόμβος πρωτοπορίας, που θα χαρακτηρίζεται από έργα καινοτομίας και επενδύσεις πλήρους κλίμακας, σε συνδυασμό με την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στο πλαίσιο των δράσεων για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, τρόπο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης και μελών του δημ. συμβουλίου την Τετάρτη.
Το Σχέδιο εκπονείται από την «Ήπειρος ΑΕ» και διαρθρώνεται σε έξι άξονες που είναι προσαρμοσμένοι σε αυτούς του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος».
Οι δράσεις του Σχεδίου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Στα νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, στα συνεχιζόμενα και στα έργα του Δήμου που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης.
Τα έργα για τον δήμο Ιωαννιτών που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανέρχονται σε 14 με συνολικό προϋπολογισμό 46,3 εκατομμύρια.
Προβλέπονται 17 νέα έργα με άλλες πηγές χρηματοδότησης και με συνολικό προϋπολογισμό 75 εκατομμύρια.
Τα νέα έργα που προτείνονται για ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου είναι τα ακόλουθα:
– Ενίσχυση και Ανάπτυξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε κλάδους τοπικής οικονομικής δραστηριότητας για το ψηφιακό μετασχηματισμό
– Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών
– Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου σε κτίρια του Δήμου Ιωαννιτών
– Δημιουργία ποδηλατόδρομου Μάτσικα-Πέραμα
– Δημιουργία πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής στη Νήσο Ιωαννίνων
– Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης ποδηλάτων
– Βελτίωση αστικής κινητικότητας
– Ανάπλαση- προστασία Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή Ιωάννινα
– Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Χατζή
– Ανάπλαση κοινόχρηστων χωρών Δήμου Ιωαννιτών και μετατροπή τους σε πράσινους “αστικούς χώρους”
– Αποκατάσταση και ανάδειξη περιοχής κυρά – Φροσύνης και σπηλαίου Διονυσίου Φιλοσόφου
– Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά και Μεντρεσέ ΒΑ Ακρόπολης)
– Ανάδειξη της οθωμανικής βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων
– Ανάδειξη περιοχής εισόδου σπηλαίου πυριτιδαποθήκης (είσοδος σπηλαίου κατακομβών).
Οι τοποθετήσεις φορέων και παρατάξεων
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων όπως και μέλη των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου καταθέτοντας παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι η επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των έργων που προτείνονται δεν έχουν σχέση με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των μόνιμων κατοίκων, ούτε εν γένει με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά προσβλέπουν σχεδόν μονοσήμαντα στην τουριστική ανάπτυξη.
Παράλληλα, τόνισε ότι το σύνολο της πρότασης που παρουσιάστηκε διαμορφώθηκε αγνοώντας την περιφέρεια του δήμου, αφού προτείνονται έργα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν τον παλιό δήμο Ιωαννιτών, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός δήμου δύο ταχυτήτων.
«Θα σχεδιάζαμε ως παράταξη σίγουρα με έναν διαφορετικό τρόπο την πρότασή του δήμου για την αναθεώρηση του σχεδίου ΒΑΑ και για το λόγο αυτό διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και θα μας αναδείξουν ως νέα δημοτική αρχή στις εκλογές του Οκτωβρίου και τότε θα προσχωρήσουμε ξανά σε μια νέα αναθεώρηση στη βάση της φιλοσοφίας που σας ανέπτυξα νωρίτερα», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Η κα Καλογιάννη τόνισε, ότι η παράταξή της διατηρεί ζωηρές αμφιβολίες για τη διάθεση και την πρόθεση της δημοτικής αρχής της τρέχουσας περιόδου να αξιοποιήσει τις διαφορετικές και εναλλακτικές απόψεις που κατατίθενται. Παρόλα αυτά η παράταξη πρότεινε να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό και κάποιες επιπλέον μελέτες όπως:
Κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη μεταφορών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με τη συμπερίληψη για τις αστικές συγκοινωνίες, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, τις λιμναίες συγκοινωνίες και ενδεχομένως και τις συγκοινωνίες με μέσο σταθερής τροχιάς.
Μελέτη αξιοποίησης δημοτικού κτιριακού αποθέματος, αλλά και εκτάσεων και ιδιοκτησιών που δεν ανήκουν σήμερα στον Δήμο, για την απόδοσή τους στους δημότες για ανάπτυξη πάρκων πρασίνου & πολιτισμού ή εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών πάρκων και με ανταπόδοση ίσης αξίας στους φορείς – ιδιοκτήτες τους.
Παραδειγματικά:
το στρατόπεδο Βελισσαρίου, αφού αμέσως και πριν την έγκριση της ΒΑΑ διευκρινιστεί το καθεστώς της παραχώρησής του. Η ενσωμάτωση της έκτασης αυτής θα αλλάξει ολοκληρωτικά την αστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
οι δύο ιδιοκτησίες του υπεραστικού ΚΤΕΛ, στην Καλούτσιανη και στην οδό Ζωσιμαδών, περιοχές υποβαθμισμένες σήμερα,
η παραλίμνια έκταση, 60 στρ., στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ,
η έκταση των φυλακών Σταυρακίου, αφού διεκδικηθεί η παραχώρησή της στον Δήμο ως ανταπόδοση της παραχωρούμενης έκτασης στην Κόντσικα,
το κτίριο του Αστυνομικού Μεγάρου στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι υπηρεσίες του οποίου να μετεγκατασταθούν στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Εκπόνηση master plan για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων που αποτελεί ένα από τα στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής ταυτότητας της πόλης.
Αλλαγές μετά την παραχώρηση του στρατοπέδου
Ο Γενικός Διευθυντής της Ήπειρος ΑΕ Γιώργος Θεοχάρης τόνισε ότι κατατέθηκαν αρκετές και ενδιαφέρουσες προτάσεις και σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή θα γίνει επεξεργασία ώστε ορισμένες να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο.
«Το Σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης και όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν. Είμαστε πρόθυμοι να ενσωματώσουμε αρκετά από όσα ακούστηκαν στο νέο σχέδιο» σημείωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για το στρατόπεδο Βελισσαρίου μόλις οριστικοποιηθεί το σχέδιο παραχώρησης στον δήμο.