Αλλάζει ο αύλειος χώρος της Ζωσιμαίας Ακαδημίας
Μία πρώτη γεύση, απολύτως ενδεικτική και αισιόδοξη για ό,τι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, για τον αύλειο χώρο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας στο κέντρο της πόλης, έδωσε η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης και πρότασης στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα – Αλβανία, το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.
Μέσα από το πρόγραμμα, σχεδιάζεται η υλοποίηση καίριων παρεμβάσεων σε εμβληματικά κτήρια των Ιωαννίνων, όπως το συγκρότημα της Ακαδημίας και δύο σχολείων στη Χιμάρα και τη Δρόπολη αντίστοιχα. Ο σχεδιασμός και η πρόταση που παρουσιάστηκε, ενθουσιάζοντας τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που την παρακολούθησαν υπηρετεί μία βασική αρχιτεκτονική λογική, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ωφέλιμου χώρου και για τη σχολική δραστηριότητα και για την αναψυχή. Ο αύλειος χώρος της Ακαδημίας άλλωστε, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου και μέχρι αργά το βράδυ, ειδικά τις περιόδους που ο καιρός είναι καλός χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστος χώρος δραστηριοτήτων από νεαρά άτομα, αλλά και ως ένας άτυπος πεζόδρομ0ς που συνδέει την οδό Δωδώνης, με την οδό Αράπη.
Η πρόταση επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τυπικό πεζόδρομο, μέσα από την αυλή του συγκροτήματος, η οποία όμως προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά ως προς τις δυνατότητες άθλησης και δραστηριοτήτων για τους μαθητές, αλλά και ως προς τις δυνατότητες αναψυχής σε όλους τους πολίτες. Εκτός από τις νέες φυτεύσεις σε επιλεγμένα σημεία του αύλειου χώρου, προβλέπεται ακόμη, η δημιουργία πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα, που σήμερα απουσιάζει, μία ξύλινη πεζογέφυρα στην οδό Αράπη που θα συνδέει το δρόμο με την παιδική χαρά του Νηπιαγωγείου, διαγραμμίσεις που θα υπηρετούν τόσο τα αγωνίσματα, όσο και παιχνίδια, αλλά και δύο ξύλινα στέγαστρα κατά μήκος του άξονα κίνησης από την Δωδώνης προς την οδό Αράπη.
Οι μελετητές επέμειναν στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής αξίας του κτηριακού συγκροτήματος και να μη δοθεί βάρος μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση. Όπως σημείωσαν άλλωστε, είναι ένας υπερμεγέθης χώρος που μέχρι στιγμής παραμένει ανεκμετάλλευτος. Την ικανοποίησή τους για την πρόταση, διατυπώνοντας κάποιες παρατηρήσεις αλλά και απορίες, εξέφρασαν διαδοχικά ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κων. Καμπουράκης, η πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών Φ. Νόκα και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Τσαμπαλάς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ