Διαφωνεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με την πιθανή ένταξη της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ενώ ανάλογη στάση- με πιο ήπιο τρόπο, τηρεί και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Ο περιφερειάρχης αναλύει όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ζητά από την αρμόδια επιτροπή να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους ενώ ο δήμαρχος λέει ότι δεν ασκείται πίεση στα δημόσια νοσοκομεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Τα τελευταία 24ωρα από τα Μέσα Ενημέρωσης διαχέονται πληροφορίες περί επικείμενης ένταξης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στις «κόκκινες» για τον κορωνοϊό περιοχές της χώρας.
Σεβόμενος απόλυτα τις αποφάσεις της Επιτροπής Επιστημόνων και προς διευκόλυνσή των μελών της για να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για την πραγματική εικόνα που υπάρχει, έχω την υποχρέωση να παραθέσω ορισμένα στοιχεία τα οποία – κατά τη γνώμη μου – πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, μετά τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί τον περασμένο Οκτώβριο έχει καταφέρει να ελέγξει την διασπορά του κορωνοϊού, χάρη στους δομημένους, συστηματικούς ελέγχους στην κοινότητα, στα ιδρύματα, στα νοσοκομεία, σε μαζικούς χώρους και σε πολλές επιχειρήσεις.
Οι έλεγχοι, συνεχίζει ο περιφερειάρχης, αυξάνονται συνεχώς και τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των δειγματοληψιών που έγιναν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανήλθαν σε 11.307, ενώ τον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 14.225 δείγματα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι της Κακαβιάς)
Αποτέλεσμα των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων ήταν τον Ιανουάριο ο μέσος όρος κρουσμάτων να μειωθεί στο 1,5 ανά ημέρα και ταυτόχρονα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νοσηλείες ασθενών με Covid- 19 στα δύο Νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα»).
Με το σταδιακό άνοιγμα σχολείων και αγοράς, η Ήπειρος παρουσίασε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων, κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, με τον κύριο όγκο τους να «χρεώνονται» στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς της νόσου. Όλες αυτές ελέγχθηκαν και συνεχίζονται να ελέγχονται από τις συστηματικές ιχνηλατήσεις, που πρωτοποριακά και εξαντλητικά διενεργούν οι υπηρεσίες Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου.
Αθρόες διακομιδές από την Αλβανία
Ο κ. Καχριμάνης συνεχίζοντας αναφέρει ότι «Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Καταλήγοντας υπογραμμίζει τα εξής: «Από όσα προανέφερα καθίσταται σαφές ότι η ένταξη της Π.Ε. Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφανιζόμενης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι σαφώς καλύτερη και οφείλεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Ταυτόχρονα ζητάμε από τους ελάχιστους εκείνους που δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που προκαλούν με τη στάση τους στην υγεία των συμπολιτών, στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής. Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι θα πράξουν το καλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν» καταλήγει η δήλωση του κ. Καχριμάνη.
Η δήλωση του δημάρχου
Ο κ. Ελισάφ ανησυχεί μεν, αλλά από την άλλη λέει ότι σημασία δεν έχει η επιβολή μέτρων αλλά η τήρησή τους. Επίσης, τονίζει ότι τα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν δέχονται ιδιαίτερη πίεση.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται όχι μόνο στα όρια του Δήμου αλλά σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Το γεγονός αυτό μας ανησυχεί και απαιτεί την σχολαστική και πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων που είναι σε ισχύ.
Τα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν δέχονται ιδιαίτερη πίεση στις Μονάδες Λοιμωδών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα ένα μέρος της υφιστάμενης πίεσης είναι εισαγόμενη και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους.
Η αδόκιμη διαρροή πληροφοριών μετά την συνεδρίαση μιας επιστημονικής επιτροπής δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση σημασία δεν έχει η επιβολή μέτρων αλλά η τήρηση τους» τονίζει ο κ. Ελισάφ.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι: «Ο Δήμος Ιωαννιτών παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και για μία ακόμη φορά απευθύνει έκκληση για την τήρηση των μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση του ιού».
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ νοσηλεύονται 25 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8 από τη γειτονική χώρα, αριθμός που στην αρχή της εβδομάδας ήταν 12. Στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ, οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς είναι επίσης ομογενείς ή αλβανοί υπήκοοι. Στο ΠΓΝΙ, η συνολική δυνατότητα φτάνει τις 80 κλίνες στις Μονάδες ενώ έχει δοθεί εντολή να ανοίξει και πάλι η ΜΕΛ 3, Κάτι που θα γίνει πιθανότατα από την προσεχή εβδομάδα.
Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς σε απλές κλίνες, σε σύνολο 24, ενώ στη ΜΕΘ covid νοσηλεύονται τρεις ασθενείς.
Η κατάσταση αυτή, που έγινε αντιληπτή αρκετά αργά από τους τοπικούς φορείς και δυστυχώς μόλις προέκυψε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, πρέπει να αλλάξει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας, μιλώντας στο ITV, κάνοντας λόγο για μία «τεχνητή» επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία.
«Είναι γεγονός, ότι το ποσοστό των ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, προσεγγίζει το 40%, αλλά έχει ήδη αποφασιστεί να γίνεται περισσότερο εξαντλητικός έλεγχος και να εισάγονται περιστατικά για νοσηλεία, μόνο εφόσον κριθεί ότι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται καλύτερη διερεύνηση των αιτημάτων που γίνονται για νοσηλείες από την Αλβανία και οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτό, γιατί θα είναι κρίμα να φτάσουμε σε κάλυψη μεγάλου ποσοστού των κλινών από ασθενείς της γειτονικής χώρας και αυτό να προσμετράται στην εικόνα της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.