Το ποσό των 350.000 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών για την γέφυρα της Πλάκας, με σκοπό να γίνουν επείγουσες εργασίες για αντισεισμική θωράκιση υπό το ενδεχόμενο νέων σεισμικών δονήσεων, από μη αξιολογημένα ρήγματα πλησίον της γέφυρας.
Αυτό κατά μία άποψη όμως, έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν γίνει γνωστά τον προηγούμενο μήνα από την ανάδοχη εταιρεία του έργου της αναστήλωσης, που ανακοίνωσε πως η γέφυρα πέρασε με απόλυτη επιτυχία crash test του δυνατού σεισμού με επίκεντρο το Καναλλάκι της ΠΕ Πρέβεζας.
«Η βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ ισχυροί σεισμοί από ενεργά ρήγματα πλησίον της γέφυρας αποδεικνύεται από τον ισχυρότατο σεισμό που εκδηλώθηκε στις 21 Μαρτίου 2020 με μέγεθος 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων (επικίνδυνα μικρό) και επίκεντρο την περιοχή Καναλάκι Πρέβεζας που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το έργο. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το έργο αυτή η τάξη μεγέθους των σεισμών δημιουργεί οριακές συνθήκες για την αντοχή της γέφυρας υπό την προϋπόθεση της συνεκτικότητας και κυρίως της ομοιογενούς συμπεριφοράς των βάθρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπηρεσιακή εισήγηση, στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση που υπογράφει ο κ. Καραμανλής.
Αναδρομή στον σεισμό του Απριλίου
Αν και αποφασίστηκε διάθεση κονδυλίου για να θωρακιστεί η Γέφυρα, στις 21 Απριλίου, σε συνέντευξή του στο ITV, ο αρχιτέκτων μηχανικός και εργοταξιάρχης της αναστήλωσης, Αλέξανδρος Παπακωστόπουλος είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα, χωρίς να επιτρέπει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης, επί της αντοχής της γέφυρας και για το εάν αυτή, επηρεάστηκε από τον σεισμό του Καναλλακίου αλλά και από εκείνον της 6ης Φεβρουαρίου, με επίκεντρο την Αργιθέα Αγράφων, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.
Ο κ. Παπακωστόπουλος είχε πει, ότι οι επιστήμονες δεν κατέγραψαν την παραμικρή μετατόπιση στη γέφυρα από τις δύο σεισμικές δονήσεις, ενώ χαριτολογώντας είχε προσθέσει, ότι περίμεναν κάποιον σεισμό για να δοκιμάσουν και οι ίδιοι τις αντοχές της.
«Ο έλεγχος και οι μετρήσεις από τους έξι αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στον κορμό της γέφυρας, αλλά και οι μετρήσεις από την τοπογραφική εξάρτηση δεν κατέγραψαν καμία σημαντική μεταβολή στο γεφύρι. Το γεφύρι είχε εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά και στους δύο σεισμούς, ιδιαίτερα σε αυτόν της Πάργας, αλλά και σε εκείνον της Αργιθέας που προηγήθηκε. Δεν καταγράψαμε την παραμικρή μετακίνηση και αυτό μας κάνει όλους χαρούμενους», είχε αναφέρει ο κ. Παπακωστόπουλος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV από τις 21 Απριλίου μέχρι και χθες, δεν σημειώθηκε κάποια άλλη σεισμική δόνηση στην ευρύτερη περιοχή, που να υποθέσει κάποιος, ότι μπορεί να δημιουργήθηκαν προβλήματα στο γεφύρι και έτσι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια περαιτέρω δικαιολόγηση για τον κονδύλιο.