Οι μαζικές αντιδράσεις σε υπηρεσιακό καταρχάς επίπεδο από τη διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, την Ένωση Υπαλλήλων του Σώματος από την Ήπειρο και στη συνέχεια οι πολιτικές αντιδράσεις και πιέσεις, όπως και η δημοσιότητα που απέκτησε το γεγονός υποχρέωσαν το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, να δώσει εντολή ώστε το ελικόπτερο πυρόσβεσης να επιστρέψει στη βάση του.
Έτσι, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, το ελικόπτερο επέστρεψε στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων έχοντας παραμείνει στην Αττική από τη Δευτέρα, χωρίς να υπάρχει όμως σε εξέλιξη κάποιο μεγάλο συμβάν που να απαιτεί τη διάθεση μεγάλου αριθμού εναέριων μέσων, την ίδια στιγμή που η ευαίσθητη και ιδιαίτερη λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους, περιφέρεια της Ηπείρου έμεινε «γυμνή» επιχειρησιακά σε έναν συγκεκριμένο τομέα.
Ακόμη κι αν η πυρόσβεση με εναέρια μέσα μπορεί να επιτευχθεί με τα λοιπά εναέρια που επιχειρούν από Άκτιο, Κέρκυρα και Κοζάνη, όπως και έγινε στη φωτιά στο Καναλάκι την Τετάρτη, η απουσία του ελικοπτέρου αφαιρεί το πλεονέκτημα της επιχειρησιακής δράσης των δασοκομάντος που μεταφέρονται με το συγκεκριμένο μέσο εύκολα και γρήγορα με τον εξοπλισμό τους, σε δύσβατες περιοχές. Από τη στιγμή που υπάρχει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός που προβλέπει την δυνατότητα αξιοποίησης της αερομεταφερόμενης ομάδας της ΕΜΟΔΕ, είναι αδιανόητο να αφαιρείται από την περιοχή το μοναδικό μέσο που μπορεί να εκτελέσει την μεταφορά του προσωπικού…
Οι αντιδράσεις των πυροσβεστών
Την Τρίτη το βράδυ η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου με ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για μία απόφαση «ρώσικης ρουλέτας» που αποφάσισε να παίξει το αρχηγείο δίνοντας εντολή να μετακινηθεί το ελικόπτερο από τα Ιωάννινα. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ήπειρο Παναγιώτης Λάμπρου είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός που έγινε δεν μπορεί να υλοποιηθεί και γι’ αυτόν τον λόγο μετακινούνται τα εναέρια μέσα και το προσωπικό ακόμη και για προληπτικούς λόγους.
«Με το ελικόπτερο των Ιωαννίνων μένει «γυμνή» μία ολόκληρη περιφέρεια με δύσκολο ανάγλυφο όπως η Ήπειρος και επιπλέον ακυρώνεται ο σχεδιασμός στην πράξη καθώς αυτός προβλέπει τη μεταφορά των δασοκομάντος με το συγκεκριμένο ελικόπτερο σε περιοχές που υπάρχουν πυρκαγιές για να γίνει άμεση επέμβαση.
Είχαμε ήδη εκτός Ηπείρου πέντε πυροσβεστικά οχήματα που πήραν εντολή με τα πληρώματά τους να μεταβούν για προληπτικούς λόγους στην Κόρινθο. Όταν έφτασαν όμως εκεί τους ειδοποίησαν να επιστρέψουν στην Αχαΐα και να επιχειρήσουν εκεί. Δόθηκε εντολή και μετακινήθηκαν πληρώματα και οχήματα από την Ήπειρο για να φτάσουν στη Σέριφο, μετά από οκτώ ώρες στο δρόμο και άλλες τόσες στο καράβι. Με τέτοια συμβάντα κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σοβαρό σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Λάμπρου.