Η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών χθες, με την εκτόξευση των θανάτων και των διασωληνωμένων, έχει ανησυχήσει τους ειδικούς και θέτει εν αμφιβόλω το κυβερνητικό σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό».
Τη δυσκολότερη εξίσωση της πανδημίας πρέπει να λύσει άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο με τη βοήθεια της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, αυτή που αφορά την απελευθέρωση των μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν συνεχόμενη κορύφωση της πανδημίας..
Χθες, Παρασκευή, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν είναι 3.067, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 311.033 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.330 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 824 (61.5% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.927 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +3.99%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς.
«Ναι μεν αλλά»
Έτσι, παρά το γεγονός ότι κάποιοι ειδικοί μιλούν για σημάδια σταθεροποίησης, όλοι παραδέχονται ότι δεν είναι «έξυπνη» κίνηση να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι είναι προτιμότερο να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό προκειμένου να μην γκρεμίσουμε όσα θα χτίσουμε μέχρι τότε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι με όσα ακούω για το Πάσχα. Βάσει των σημερινών δεδομένων, καλύτερα να αφήσουμε το “Πάσχα στο χωριό” για του χρόνου». Άφησε πάντως ανοικτό και ένα μικρό «παράθυρο» αισιοδοξίας, λέγοντας: «Αν στις επόμενες δέκα ημέρες βελτιωθούν τα δεδομένα, το ξανασυζητάμε».
Κατά των μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα τάχθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αν θέλουμε να ανοίξει ο τουρισμός, καλό θα είναι να μείνουμε στα σπίτια μας το Πάσχα», επεσήμανε.
Ανοίγουν οι σχολές οδηγών
Εξάλλου, επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου το λιανεμπόριο στην Π.Ε. Κοζάνης, αποκλειστικά με click away, μετά τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, γνωστοποίησε πως την ίδια ημέρα ανοίγουν υπό όρους και οι σχολές οδηγών ανά τη χώρα, ενώ θα γίνονται και οι εξετάσεις οδήγησης.
Ειδικότερα, στις σχολές αυτές τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά. Θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε αυτές, η διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές απαιτείται self test δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Παράλληλα, οι εξετάσεις θα διενεργούνται με ραντεβού ανά μία ώρα, με τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.
Παραμένουμε στο «βαθύ κόκκινο»
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός ενημέρωσε πως παραμένουν Αττική και Θεσσαλονίκη στο βαθύ κόκκινο, όπου εντάσσονται ή βγαίνουν άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα, με ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, από σήμερα, Σάββατο στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου – «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ενώ στο ίδιο επίπεδο παραμένουν οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας.
Μάλιστα, όπως είπε, στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν δώδεκα κρούσματα όταν την προηγούμενη βδομάδα ήταν μόνο ένα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή χθες στην Ήπειρο, είχαμε συνολικά 29 νέα κρούσματα.
Από αυτά τα 27 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και από ένα κρούσμα στις Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας.
Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει εύθραυστη σταθεροποίηση, ανέφερε εξάλλου, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%.
Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», είπε ο καθηγητής.
Επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο
Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο. Τα ενεργά κρούσματα είναι 26.000, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα.
Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται, ανέφερε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι, είπε η καθηγήτρια.
Πάνω από την μονάδα παραμένει ο δείκτης αναπαραγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η καθηγήτρια στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα, όπως είπε.
Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, υπογράμμισε.
Χθες, συνολικά, νοσηλεύονταν στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.