Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια ξεκαθαρίστηκε το τοπίο για τη λειτουργία των ΣΜΑ
Εξαιρετικά στενά αποδεικνύεται πως είναι στην πράξη τα περιθώρια μονόπλευρων κινήσεων και αποφάσεων από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων για την λειτουργία των ΣΜΑ, αλλά και για τη μεταφορά του υπολείμματος.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο διοικητήριο της Περιφέρειας αναδείχθηκε με νομικούς, ουσιαστικούς, αλλά και πολιτικούς όρους το μερικό αυτή τη στιγμή, αδιέξοδο σε σχέση με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο Σύνδεσμος, το οποίο όμως μπορεί να αρθεί ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή, όπως υποδείχθηκε από την διαχειριστική αρχή και τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από τον Σύνδεσμο για το εάν και κατά πόσον ισχύουν οι δεσμεύσεις που είχε αναφέρει δημοσίως ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, επισύροντας τον κίνδυνο της απένταξης του έργου προμήθειας του εξοπλισμού για τους ΣΜΑ, πήγαν… περίπατο, αφού η διαχειριστική αρχή επιβεβαίωσε στη συνάντηση, ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη λειτουργία των ΣΜΑ, αφού προβλέπεται σαφώς ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο κίνδυνος απένταξης του έργου είναι ορατός, επομένως και της απαίτησης για επιστροφή των χρημάτων.
Η λειτουργία των ΣΜΑ
Επι της ουσίας, όπως επισημάνθηκε από τον Αλ. Καχριμάνη, τη διαχειριστική αρχή και τους νομικούς συμβούλους, προκύπτει απόλυτο πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ της διακήρυξης για τη λειτουργία των ΣΜΑ και του έργου προμήθειας του εξοπλισμού. Όπως αναφέρθηκε, η δυνατότητα που υπάρχει για τον Σύνδεσμο είναι ή να προσλάβει προσωπικό για να λειτουργήσει τους ΣΜΑ ή να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους, ώστε να διατεθεί προσωπικό από αυτούς για την δοκιμαστική λειτουργία.
Εάν ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις ο Σύνδεσμος μπορεί να υποβάλλει αίτηση στην Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και να ζητήσει τροποποίηση των όρων με τους οποίους εκτελέστηκε το έργο προμήθειας των ΣΜΑ.
Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μία δαιδαλώδη διαδικασία, γραφειοκρατική και όχι μόνο που αν επιλεγεί θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στην καλύτερη περίπτωση.
«Το έργο δεν μπορείτε να το δημοπρατήσετε», ανέφερε σε κάποιο σημείο της συνάντησης ο Αλ. Καχριμάνης, απευθυνόμενος προς τη διοίκηση του Συνδέσμου.
Η μεταφορά του υπολείμματος
Ένα δεύτερο κυρίαρχο ζήτημα είναι αυτό της μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, με τον Σύνδεσμο να έχει ήδη επιλέξει ανάδοχο, με την Περιφέρεια Ηπείρου ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως η αρμοδιότητα είναι δική της, επικαλούμενη και τη σύμβαση σύμπραξης με το εργοστάσιο, αλλά και τα έγγραφα του εργοστασίου που το επιβεβαιώνουν.
Έτσι, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως η Περιφέρεια θα προχωρήσει άμεσα σε πρόχειρο διαγωνισμό και σε ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα γίνει από τη Δευτέρα.
Στο ζήτημα αυτό όπως και στα προηγούμενα, υπήρξε μεγάλη ένταση στη συνάντηση και όπως φάνηκε και στην πορεία από την άτυπη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα και θα ξεκαθαρίσει όπως είπε ο πρόεδρος κ. Καλαντζής το Σαββατοκύριακο.
Αν τελικά η μεταφορά του υπολείμματος γίνει με τον τρόπο και την αρμοδιότητα της Περιφέρειας και με δεδομένο ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορεί να κάνει το διαγωνισμό για τους ΣΜΑ, αυτομάτως τίθεται ζήτημα για τις ουσιαστικές αρμοδιότητες του Συνδέσμου και για το εάν πραγματικά ο Φορέας θα έχει αντικείμενο.
Παραχώρηση αρμοδιοτήτων
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι αν μπορούσε και σήμερα ακόμη θα εκχωρούσε το σύνολο των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τις συμβάσεις και τις δεσμεύσεις στον Σύνδεσμο, όπως άλλωστε έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι δεσμευτικοί όροι των συμβάσεων, διαφορετικά η προμήθεια του εξοπλισμού θα απεναταχθεί.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι ως Περιφέρεια Ηπείρου να πληρώσουμε τους ΣΜΑ, επιστρέφοντας τα χρήματα που δόθηκαν για την προμήθεια του εξοπλισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.
Για το ζήτημα της αρμοδιότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων αναγνωρίστηκε ότι αυτή είναι του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης με τον κ. Καλαντζή σε δηλώσεις του να αναφέρεται σε αυτό ως θετικό συμπέρασμα της συνάντησης.
Από την άλλη όμως για τα μείζονα ζητήματα που ακυρώνουν στην πράξη το σχεδιασμό και τις αποφάσεις του Συνδέσμου τόνισε ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις εντός του Σαββατοκύριακου.
«Πληροφορηθήκαμε σήμερα κάποια πράγματα από τη διαχειριστική αρχή και τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας, τα οποία δεν τα γνωρίζαμε. Δεν τα αποδεχόμαστε, αλλά θα τα εξετάσουμε, γιατί είναι τεχνικά ζητήματα. Και για τη μεταφορά του υπολείμματος και για τα άλλα ζητήματα, οι αποφάσεις θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο κ. Καλαντζής.
Οριστική η διάσπαση
Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όσο και αμέσως μετά το τέλος αυτής ήταν πολλές οι στιγμές της έντασης, ενώ ακούστηκαν και «βαριές κουβέντες» εκατέρωθεν, μεταξύ του Περιφερειάρχη και δημάρχων, αλλά και της νομικής συμβούλου της Περιφέρειας κας Τατάγια.
Εκείνο που αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, είναι πως επιβεβαιώθηκε η απόλυτη ρήξη στο εσωτερικό του ΦΟΔΣΑ με τον αριθμό πλέον των δημάρχων και μελών που διαφωνούν με τους χειρισμούς της διοίκησης να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε και με τις τοποθετήσεις τους στη διάρκεια της συνάντησης αλλά και με τις αποχωρήσεις από την άτυπη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ στη συνέχεια με τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Γ. Αρλέτο, να κάνει λόγο για θέατρο του παραλόγου στο οποίο ο δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί να μετέχει.
Επίσης, αναφορικά με την επισήμανση του κ. Καλαντζή, ότι οι επισημάνσεις της διαχειριστικής αρχής ήταν άγνωστες στο Σύνδεσμο, αντίδραση υπήρξε στη διάρκεια της συνάντησης από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχ. Πλιάκο που υπενθύμισε τις επιστολές πριν από πολλούς μήνες προς το Δ.Σ. του Συνδέσμου στις οποίες επισήμανε ακριβώς τις ίδιες παραδοχές, θέτοντας θέμα νομιμότητας των αποφάσεων και ακύρωσής τους, όπως και τελικά έγινε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ