Με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη ξεκίνησε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη, που ήταν η πρώτη μάλιστα συνεδρίαση με πρόεδρο τη Σταυρούλα Μπραΐμη.
Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρυθμός εμβολιασμού καθώς υπάρχει ανησυχία από την μετάλλαξη του ιού παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ήπειρο είναι καλή.
Ο κ. Καχριμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έθεσε η Μαργαρίτα Κιτσανού- γιατρός και περιφερειακή σύμβουλος- για το εμβολιαστικό κέντρο που λειτούργησε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, υποστήριξε ότι δεν είναι “όλα συνδικαλισμός”!
Το θέμα επανέφερε και ο Γιώργος Πρέντζας από τη Λαϊκή Συσπείρωση για να ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες και να λάβει την απάντηση ότι “σαν χώρα κάνουμε λίγο περισσότερα απ’ όσα μπορούμε” από τον κ. Καχριμάνη.
Στο δεύτερο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης που τέθηκε και αφορά τα ύδατα και την διαχείρισή τους, είπε ότι ουσιαστικά το θέμα της διαχείρισης των υδάτων είναι θέμα του υπουργείου για να υπενθυμίσει ότι υπήρχε μελέτη αναφορικά με την μεταφορά νερού από τον Αμάραντο που έχει δοθεί στον δήμο Κόνιτσας θέλοντας έτσι να πει “ότι δεν υπάρχει θέμα για την περιοχή μας”
Στην αναμονή για την ενίσχυση!
Ενδιαφέρον είχε και το θέμα που τέθηκε και αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την πανδημία όπου ρωτήθηκε ο περιφερειάρχης για την πορεία του προγράμματος και τις πληρωμές. Ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ από τον επικεφαλής “Ήπειρος Όλων” και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου.
Ο κ. Δημητρίου ζήτησε από τον περιφερειάρχη να υπάρξει συνεννόηση με τις άλλες περιφέρειες καθώς αναμένουν αποφάσεις- εάν υπάρξουν, από το υπουργείο ώστε να μη μείνουν εκτός επιχειρήσεις ή χάσουν χρήματα από σχετικές οφειλές που είχαν.
Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι έχουν ήδη ρωτήσει για το θέμα στο υπουργείο και ξεκαθάρισε ότι από πλευράς της περιφέρειας έχουν κάνει τα μέγιστα προκειμένου να τρέξουν οι έλεγχοι και να προχωρήσουν οι πληρωμές όσων έχουν σωστά καταθέσει τα δικαιολογητικά καθώς όπως είπε είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν λάθη. “Οι διαφορές με άλλες περιφέρειες είναι ότι πήραν τα χρήματα από το ΕΦΑΠΑΕ ενώ εμείς κινηθήκαμε διαφορετικά. Το προσωπικό μας εργάζεται ασταμάτητα και θεωρώ ότι στα μέσα Ιουλίου θα έχουν πληρωθεί οι περισσότεροι”.
Για τις προσλήψεις ανέργων ο περιφερειάρχης εξήγησε πως: η υλοποίηση του Προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών έγινε σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία και όσοι προσλήφθηκαν είναι άνεργοι και απασχολούνται στην Πολιτική Προστασία. «Εμείς ανταποκριθήκαμε, ας ανταποκριθούν κι άλλοι φορείς», σημείωσε.
Διαξιφισμοί μεταξύ Στ. Ιωάννου και Σπ. Ριζόπουλου
Από την εκτός ημερήσιας διάταξης δεν έλειψαν όμως και οι διαξιφισμοί. Αυτή τη φορά, ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Ιωάννου “αρπάχτηκε” τόσο με την νέα πρόεδρο -καθώς επέμεινε να υπάρχει σεβασμός στον κανονισμό του περιφερειακού συμβουλίου- όσο και με τον επικεφαλής των “Οριζόντων” για όσα ανέφερε στο δελτίο Τύπου περί του τουρισμού στην Ήπειρο, της φιλοξενίας αλλά και της παροχής υπηρεσιών.
Ιωάννου και Ριζόπουλος αντάλλαξαν λεκτικά πυρά καθώς ο ένας αναιρούσε τα λεγόμενα του άλλου και τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση του Σπύρου Ριζόπουλου με τον υπ. Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου ανέφερε τα εξής: «Ως καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έστειλα το δημοσίευμα στον κ. Θεοχάρη και μιλήσαμε την περασμένη Παρασκευή. Μου είπε ότι ο κ. Ριζόπουλος περιγράφει προσωπικές απόψεις του που δεν ανταποκρίνονται στις δικές μου απόψεις. Δεν χρειάζομαι τον κ. Ριζόπουλο να με βοηθήσει έχω υπηρεσία Τύπου που θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει την άποψή μου. Όλη η χώρα γνωρίζει τις απόψεις μου, γνωρίζει πόσο πιστεύω στην Ήπειρο, η οποία σαφώς είναι τουριστικός προορισμός και το έχω πει επανειλημμένως δημοσίως. Όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις βλάπτει την Ήπειρο». Αυτές είναι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ο οποίος με εξουσιοδότησε να τις πω εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα τρία σημεία της ίδιας ανακοίνωσης της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» για το επίπεδο φιλοξενίας, για σοβαρό ξένο τουρισμό και τον υπέρμετρο τοπικισμό: «Αυτά κάνουν ζημιά. Είμαστε σε εποχή που οι επιχειρηματίες του κλάδου θέλουν να φέρουν κόσμο στην περιοχή. Και βγαίνει ένας επικεφαλής παράταξης και λέει ότι δεν είμαστε έτοιμοι. {…} Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυσφήμιση, αυτό είναι τραγικό. Η Ήπειρος είναι ο, τι καλύτερο υπάρχει σε φιλοξενία και σε κάθε επίπεδο».
Οι προσλήψεις θα γίνουν με άξονα τις αποχωρήσεις
Το θέμα του σχεδιασμού των προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Ο περιφερειάρχης ανέλυσε τα δεδομένα λέγοντας ότι από το Υπουργείο ζητήθηκε να υπάρξει ενημέρωση για τους υπαλλήλους που πρόκειται να αποχωρήσουν με σύνταξη το επόμενο διάστημα.
Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλους ό,τι δεν δίνεται το δικαίωμα επιλογής καθώς οι προσλήψεις όταν θα γίνουν θα αφορούν προσωπικό και ειδικότητες σχετικές μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις.
Οι επικεφαλής έθεσαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ιεράρχηση των αναγκών και ζήτησαν να υπάρξουν στις προκηρύξεις στοχευμένα προσόντα ώστε να προσληφθούν εκείνοι που έχουν τα περισσότερα τυπικά προσόντα.
Αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του κ. Ζάψα και του περιφερειάρχη που είπε ότι έχουν φύγει δεκάδες υπάλληλοι που δεν έχουν αντικατασταθεί με άλλους υπάλληλους. “Έχουν φύγει πάνω από 250 υπάλληλοι” είπε. Ερώτημα έθεσε και για τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση της Τίνας Ζέκα που είπε ότι στην ουσία μπορεί να είναι και “ανώφελη η συζήτηση” καθώς το υπουργείο είχε δεσμευτικές ημερομηνίες αναφορικά με τις προσλήψεις ζητώντας να υπάρξει μια νέα καταγραφή του οργανογράμματος της περιφέρειας και των διοικητικών της υπηρεσιών. Εντέλει το θέμα πέρασε ομόφωνα με τις σχετικές παρατηρήσεις.
Η ομοφωνία δεν ακολούθησε τα άλλα δυο θέματα (τρία και τέσσερα της ημερήσιας διάταξης) που αφορούσαν σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για να προχωρήσει έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Τρίτσης.
Το σώμα κατέθεσε ενστάσεις για την τροποποίηση και ζητήθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις από την περιφερειακή αρχή και τον κ. Κλούμπα υπεύθυνο εισηγητή. Οι εξηγήσεις δόθηκαν από τον κ. Καχριμάνη που όμως δεν φαίνεται να βρήκαν έδαφος συνεννόησης.
Η ενημέρωση για τη “Σχεδία”
Τέλος, στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αναλύθηκε εκτενώς η κατάσταση που υπάρχει στην “Σχεδία” όπου πρόσφατα ορίστηκε νέα εκπρόσωπος η Σοφία Μαρκούλα.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που κράτησε ώρες τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής ενώ ξεχώρισε η τοποθέτηση της εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη που συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της Σχεδίας. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Γιώργος Πρέντζας που ανέλυσε το ρόλο και έθεσε στην σκέψη του Σώματος τα στοιχεία για την χρήση ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
Όπως τονίστηκε έχει προκληθεί μια «νοσηρή κατάσταση» η οποία οφείλεται στην προσωπική αντιδικία του Προέδρου με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι επίκειται η λειτουργία παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στα Ιωάννινα.
Ο κ. Β. Γοργόλης αναφέρθηκε διεξοδικά στην αντιπαράθεση των δύο, με την επισήμανση ότι μέχρι το 2019 είχαν αγαστή συνεργασία, ενώ όπως είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο αποθεματικό. «Μπήκαμε στο Δ.Σ. όταν η «φωτιά είχε ανάψει», μετά από παραιτήσεις προηγούμενων μελών. Υπήρχε κόντρα του Προέδρου με μέλη Δ.Σ. που δεν ενημερωνόταν. Στο πρώτο Δ.Σ. που συμμετείχα έγινε καταγγελία για χρήση θεραπευτικού προγράμματος. Η απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης της καταγγελίας, προήλθε από μένα, όταν ζητήθηκε να απευθυνθούμε στον ΟΚΑΝΑ και εξουσιοδοτήθηκε να πάει ο Πρόεδρος».
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, όπως επιβεβαίωσε και η κ. Μ. Κιτσανού στη «ΣΧΕΔΙΑ» εφαρμόζονταν και θεραπευτικό πρόγραμμα. Ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε μάλιστα συζήτηση που είχε γίνει στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, αλλά και τους επίσημους απολογισμούς της στην οποία γίνεται σαφής αναφορά σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό για τη ΣΧΕΔΙΑ, έχοντας εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το 2019.