Η Κ.Ο. του ΚΚΕ κάλεσε το γιαννιώτικο κοινό σε μια σειρά από δράσεις που διοργανώνει το Σάββατο από τις 10 το πρωί που ξεκινά με καθαρισμό και συνεχίζει στις 12.00 το μεσημέρι με έναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων. Όλες οι δράσεις θα γίνουν στο Γιαννιώτικο Σαλόνι.
Στις 19.00 το απόγευμα διοργανώνεται συζήτηση στο χώρο του πάρκου με θέμα «Πάρκο Πυρσινέλλα, ανοιχτό για το λαό και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε μουσικές και παιχνίδια για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά.
Οι δράσεις διοργανώνονται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι «Με αφορμή την πλήρη εγκατάλειψη χώρων πράσινου της πόλης, μεταξύ αυτών και του Γιαννιώτικου Σαλονιού (Πάρκο Πυρσινέλλα) με πλήρη ευθύνη των εκάστοτε τοπικών αρχών και των επικείμενων σχεδίων τους να τους παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, θυμίζουμε:
Ότι το Γιαννιώτικο Σαλόνι έπειτα από 10 χρόνια εγκατάλειψης από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, άνοιξε ξανά και γέμισε με νεολαία μόνο στα πλαίσια του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ, τον Ιούλιο 2017. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ το καθάρισαν, φρόντισαν για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του, το οργάνωσαν και το λειτούργησαν μέσα σε λίγες μόνο μέρες, φιλοξενώντας χιλιάδες νέους κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα. Μέσα στο χώρο εκτός από την κατασκήνωση, οργανώθηκαν αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικά δρώμενα, ομιλίες, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και μεγάλες συναυλίες. Όπως θα έπρεπε να λειτουργεί όλο το χρόνο», ανέφεραν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ ζητούν: αποκλειστική σταθερή και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία του όλο το χρόνο, ώστε να είναι ανοιχτό για το λαό και κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, έκτακτη χρηματοδότηση για τις άμεσες ανάγκες ώστε να μπορούν οι Γιαννιώτες και τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση από το καλοκαίρι, πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξή του και ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας του πάρκου.
Η Όλυ Τσουμάνη ρωτήθηκε και για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Μετσόβου:
«Δίνει τη δυνατότητα μέσα και γύρω από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (στο βουνό Περιστέρι) να αναπτυχθούν τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες- αιολικά πάρκα, τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για συνεδριακό τουρισμό, κ.ά. Πρακτικά ευτελίζει την έννοια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους. Ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επέκταση επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τόσο ως επενδύσεις σε περιοχές του νομού Ιωαννίνων, «σπέρνοντας» με ανεμογεννήτριες και τα βουνά του Πωγωνίου (Κασιδιάρης) και των Τζουμέρκων, όσο και μέσα στον οικιστικό ιστό (ΑΠΕ σε κτήρια), που θα αλλάξει ριζικά τη μορφολογία και την αισθητική των περιοχών», είπε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ