Μιχ. Μήτσης: «Η Ελλάδα στην προτελευταία θέση των μεταμοσχεύσεων»
Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις στην ΕΕ, αλλά και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής είναι μια από τις πολλές αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα στοιχεία ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες δότες αναμένουν να βρεθεί μόσχευμα.
Το μήνυμα της ανάγκης αύξησης του αριθμού των μεταμοσχεύσεων δίνει μιλώντας στα «Πρωινά Νέα» ο Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Μήτσης.
Λίγες ημέρες μετά την απόλυτα επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ο καθηγητής Χειρουργικής υπογραμμίζει την σημασία αυτής της πράξης γενναιότητας!
Στην επιτυχημένη μεταμόσχευση η δότρια, 64 ετών, δώρισε τον ένα της νεφρό στην ασθενή κόρη της, 34 ετών, που έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και η οποία επί έτη υποβαλλόταν σε υποκατάσταση της νεφρικής της λειτουργίας με αιμοκάθαρση.
Σύμφωνα με τον κ. Μήτση πρόκειται για μια αναμφίβολα «γενναία πράξη που στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε όλους μας αναφορικά με την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών για τις μεταμοσχεύσεις δεδομένου ότι θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν χρόνια για μόσχευμα».
Τα στοιχεία δείχνουν την πραγματικότητα…
Σύμφωνα με τα στοιχεία έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις και 54 από συγγενή δότη.
Ακόμη πιο αποκαλυπτικό το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι μόνο 3,2, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 33 και στην Κροατία 38. «Είμαστε στο μηδέν…ή λίγο πριν το μηδέν μιας και στην τελευταία θέση είναι η Βουλγαρία» λέει ο κ. Μήτσης.
Κύρια αιτία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις ενώ βασικοί λόγοι της κατάστασης είναι και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να υποστηρίξουν τους δυνητικούς δότες.
Ο κ. Μήτσης ερωτηθείς υποστήριξε ότι «γίνονται βήματα» από πλευράς του Υπουργείου ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο γιατρών συντονιστών στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, επιφορτισμένων με το σύνολο των διαδικασιών της δωρεάς οργάνων ως τη μεταμόσχευση. «Αυτό, εάν προχωρήσει θα συμβάλει καθοριστικά στην μεταβολή των στοιχείων».
ΡΑΣΤΕΡ
Στα τέλη του 2019 το Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων
Το επιστημονικό έργο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων εκτιμήθηκε από την επιστημονική κοινότητα και στα πλαίσια αυτής της αναγνώρισης ανατέθηκε στο Τομέα των Ιωαννίνων η διοργάνωση του 20ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που αναμένεται να γίνει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ο κ. Μήτσης τόνισε πως ανάμεσα στα επιστημονικά θέματα που θα αναπτυχθούν θα είναι και το θέμα των ενεργειών που πρέπει να προωθήσει η πολιτεία για την αναστροφή της σημερινής εικόνας στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων.