Η αποκατάσταση των κτιρίων ανοίγει δυνατότητες για όλη την περιοχή
Μία νέα δυνατότητα για την συνολική αναβάθμιση των υποδομών και την τουριστική αξιοποίηση και προοπτική προσδίδουν στην ευρύτερη περιοχή της Βελλάς και του κάμπου του Καλπακίου, οι αποκατεστημένοι νερόμυλοι της Βελλάς.
Τα ιστορικά κτίρια που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο από τις αρχές του 19ου αιώνα όταν ακόμη και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έφταναν στην περιοχή για να αλέσουν το λιγοστό σιτάρι στους νερόμυλος της Βελλάς, και στη συνέχεια όταν το 1944 με την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα ανατινάχθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια της μονής, παρέμεναν πλήρως στην αφάνεια και στη λήθη.
Όμως η αναζήτηση των αρχειακών πηγών αφενός και αφετέρου όσα έφεραν στο φως κάποιες εργασίες χάραξης των πέτρινων περιπατητικών διαδρομών στην περιοχή επέδρασαν καθοριστικά, ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και αφού ξεπεράστηκαν και κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια, συντάχθηκε η μελέτη αξιοποίησης ων νερόμυλων κάτω ακριβώς από τις πηγές της Βελλάς.
Η εξασφάλιση ενός κονδυλίου ύψους 2,8 εκ. ευρώ από το υπ. Ανάπτυξης από την προηγούμενη Κυβέρνηση αποτέλεσε τη βασική ατμομηχανή για να πάρουν μπροστά οι εργασίες και ήδη τα κτίρια έχουν αποκατασταθεί σύμφωνα με την αρχική τους μορφή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο του προγράμματος των 2,8 εκ. αποκαταστάθηκε πλήρως το Καθολικό της Μονής που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 2016, αλλά και η «κατοικία της βασίλισσας», όπως λεγόταν από τη δεκαετία του ’60.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του, η υλοποίηση του προγράμματος των εργασιών μέσα από τα χρήματα του υπ. Ανάπτυξης είναι ικανή να δώσει μία αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή της Βελλάς και ευρύτερα του Πωγωνίου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του θεματικού ΙΕΚ στη Βελλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για τη λειτουργία προγραμμάτων σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Για ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την περιοχή έκανε λόγο από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος τονίζοντας πως ο στόχος είναι ο χώρος των νερόμυλων να γίνει επισκέψιμος και για πνευματικούς και για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως όμως και για λόγους αναψυχής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ