Πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση αγοράς διατηρητέου ακινήτου στην πόλη των Ιωαννίνων έδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης τύπου, μιλώντας ταυτόχρονα και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου.
Η πρόθεση αυτή της Περιφέρειας έχει ως σκοπό αφενός τη στέγαση του Περιφερειακού Ταμείου και αφετέρου την αξιοποίηση ιστορικών διατηρητέων κτηρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως είναι κάποια παλιά χάνια – πανδοχεία, για τα οποία όμως πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες, υπάρχουν συνιδιοκτησίες και μάλιστα πολλών ατόμων.
«Το Περιφερειακό Ταμείο, αποφάσισε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, προκειμένου να αξιοποιήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν για την εξόφληση του δανείου που είχε λάβει η πρώην Κρατική Περιφέρεια για την ανακατασκευή τμήματος του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο στεγάζονται σήμερα οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Κράτους. Σε διαφορετική περίπτωση τα αναξιοποίητα και μη δεσμευμένα διαθέσιμα υπήρχε κίνδυνος να περιέλθουν στο Δημόσιο.
Η πρόταση για την αγορά διατηρητέου ακινήτου, έγινε αρχικά από διακεκριμένο Αρχιτέκτοντα – Καθηγητή με σκοπό να διασωθεί ένα από τα λιγοστά που έχουν απομείνει στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων και τα οποία καταστρέφονται εξαιτίας και της πολυιδιοκτησίας του», σημείωσε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Καχριμάνης απάντησε παράλληλα και στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και τους «Ορίζοντες Ηπείρου», για τους λόγους που τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιούνται με άλλο τρόπο, όπως για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
«Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί το Περιφερειακό Ταμείο να γίνει τράπεζα, είναι άλλο θέμα. Τράπεζα από το Περιφερειακό Ταμείο Ηπείρου αποκλείεται από τη νομοθεσία και από τη λειτουργία του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
10.000.000 για τη στήριξη των επιχειρήσεων
Ακόμη ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, πρωτοποριακά, στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, έχει συστήσει Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) στο οποίο έχουν διατεθεί ως «προίκα» 10.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ανατέθηκαν προς διαχείριση στο ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»)– καθώς όπως τόνισε «εμείς δεν είμαστε τράπεζα, ούτε μπορούμε να επιλέξουμε ποιος θα πάρει και ποιος όχι δάνειο».
Το ΕΠΑΝΕΚ, εξήγησε, σε όσους μπαίνουν στα προγράμματα του ΕΦΑΠΑΕ και χρειάζονται δάνειο, χορηγεί 50% του δανείου χωρίς τόκο και το άλλο 50% ο επενδυτής μπορεί να το λαμβάνει από εμπορική τράπεζα και έτσι στο σύνολο του δανείου ο τόκος μειώνεται στο μισό.