Συνεχίζονται οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία, ως μία από τις δεκάδες άλλες επιπτώσεις που έχει φέρει η πανδημία, με αποκορύφωμα ένα πρωτοφανές περιστατικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου δεν μπόρεσε να γίνει μετάγγιση σε ογκολογικούς ασθενείς.
Η Ελευθερία Ζερβού, διευθύντρια Αιμοδοσίας του νοσοκομείου εμφανίστηκε συγκινημένη και ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό.
«Οφείλω αρχικά να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη των ασθενών, που έχουν ανάγκη μετάγγισης προς τους εθελοντές αιμοδότες για τη βοήθειά τους, δε μπορώ όμως να μη σταθώ στο πρωτοφανές περιστατικό που είχαμε στο ΠΓΝΙ. Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά και αισθάνομαι ντροπή για αυτό που έγινε και αναλαμβάνω την ευθύνη ς ως διευθύντρια της Αιμοδοσίας, που διώξαμε ογκολογικούς ασθενείς, που δεν μπορέσουμε να τους μεταγγίσουμε. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι κάποια στιγμή ίσως όλοι βρεθούμε σε αυτή τη θέση και να βοηθήσουμε», τόνισε η κα Ζερβού.
«Αθώες» οι μεταγγίσεις στη μετάδοση του ιού
Αξίζει να σημειωθεί πως μία μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα κορυφαία ιατρικά – επιστημονικά περιοδικά προ ημερών, που στηρίχθηκε σε δείγμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, επισφραγίζει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στο μεταξύ, την αρχική άποψη, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωναϊού μέσω της μετάγγισης αίματος.
Επίσης η κα Ζερβού θέλησε να ξεδιαλύνει έναν από τους πολλούς μύθους που κυκλοφορούν, ότι οι εμβολιασμένοι ενάντια στον κορωναϊό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εάν αιμοδοτήσουν. «Είναι ένας ακόμη μύθος από τους πολλούς που κυκλοφορούν κυρίως μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ισχύει απόλυτα αυτό που είπαμε από την αρχή, ότι κάποιος που έχει εμβολιστεί και θέλει να αιμοδοτήσει μπορεί να το κάνει άφοβα. Απλώς εμείς συνιστούμε, εάν αισθάνεται μετά τον εμβολιασμό κάποιο αίσθημα κόπωσης, ατονίας, κακουχίας ή έχει κάποια ελαφρά συμπτώματα, να προσέλθει για να αιμοδοτήσει, μετά από διάστημα επτά ημερών», ανέφερε.