Παρουσιάστηκε η τελική πρόταση για το Πάρκο Πυρσινέλλα, ώστε από σχέδιο να γίνει έργο
Η τελική πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, που αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα ώστε ο σχεδιασμός να μετατραπεί σε έργο παρουσιάστηκε χθες Παρασκευή από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο και την ομάδα έργου.
Βασικός πυρήνας της πρότασης είναι η αξιοποίηση του πάρκου σε όλη την έκτασή του, με την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων συμβατών με το φυσικό περιβάλλον, αθλητικών χώρων, κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κήπων, παιδικών χαρών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Το κεντρικό κτήριο θα αξιοποιηθεί ως εστιατόριο- καφέ χωρίς πρόσθετες κατασκευές.
Σύμφωνα με την αρχική κοστολόγηση ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων υπολογίζεται στα πέντε εκατομμύρια.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στις δηλώσεις του τόνισε ότι το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο και η δημοτική αρχή συνεπής στις δεσμεύσεις της προχώρησε στην τελική πρόταση ανάπλασης.
Αναγνωρίζοντας ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η εκτέλεση των έργων, τόνισε ότι ο Δήμος ήδη έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του χώρου και με μόνιμη παρουσία συνεργείων θα φροντίζει ώστε το πάρκο να είναι επισκέψιμο για τους πολίτες.
«Ελπίζουμε ότι και οι πολίτες από την πλευρά τους θα υιοθετήσουν το πάρκο και μαζί μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της ανάπλασης θα φροντίζουμε ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι «το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί τον πνεύμονα για την πόλη των Ιωαννίνων και οφείλουμε τον χώρο αυτό να τον αναβαθμίσουμε, να τον αναδείξουμε και να τον αποδώσουμε στους πολίτες.
Με αυτό τον στόχο ξεκίνησε η επεξεργασία της πρότασης για την ανάπλαση. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και κατατέθηκαν αρκετές κι ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μελετήθηκαν και ορισμένες ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα.
Παράλληλα ολοκληρώνεται η διαχειριστική μελέτη η οποία ως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη για έγκριση ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο για την έναρξη του έργου».
Οι βασικοί άξονες της πρότασης
Βασικοί άξονες της πρότασης ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα είναι οι ακόλουθοι:
• Δυνατότητα σύνδεσης με παρακείμενους χώρους. Δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το Στρατόπεδο Βελισαρίου, πάρα μόνο με χρήση της εργαλειοθήκης που προσφέρει η πολεοδομική νομοθεσία (ανταλλαγή, απαλλοτρίωση, κλπ).
• Επανασχεδιασμός δικτύου διαδρομών. Οι επιφάνειες του δικτύου διαδρομών του Πάρκου διαμορφώνονται ως εξής:
Α. Μαλακές φυσικές διαδρομές: οι χωμάτινες διαδρομές του πάρκου που παραμένουν ως έχει.
Β. Συνδυασμός μαλακών και πιο σκληρών διαδρομών: οι δύο περιπατητικές διαδρομές (Διαδρομή μεγάλη: μήκος 1.5χλμ., Διαδρομή μικρή: μήκος 800μ.).
Γ. Σκληρές διαδρομές: σκληρές επιφάνειες που θα αντικατασταθούν.
• Αξιοποίηση του δυτικού τμήματος. Στο δυτικό τμήμα γίνεται διάνοιξη χωμάτινης περιπατητικής διαδρομής, στην ίδια λογική με το Ανατολικό Κομμάτι.
• Χώρος στάθμευσης. Οριοθετείται ο χώρος του parking και ορίζεται η δυναμικότητά του (προβλέπονται και θέσεις ΑΜΕΑ).
• Ξύλινη αποθήκη. Το κτίσμα, μετά την αποκατάστασή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης / πληροφόρησης.
• Φυλάκιο κεντρικής εισόδου. Προτείνεται να λειτουργεί ως πολύπλευρος χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και ως χώρος φύλαξης ποδηλάτων
• Εκπαιδευτικοί κήποι: Οι εκπαιδευτικοί αστικοί κήποι θα τοποθετηθούν στο δυτικό τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα, βόρεια της κεντρικής εισόδου.
• Καθίσματα εξωτερικού χώρου. Προτείνονται θέσεις για παγκάκια-καθίσματα εξωτερικού χώρου σε συγκεκριμένες θέσεις του Πάρκου.
• Αξιοποίηση κεντρικού κτηρίου. Προβλέπεται η χρήση του Κεντρικού Κτηρίου ως καφέ/εστιατορίου διατηρώντας την πρότερη χρήση του, για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών, καθώς και καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου.
• Διατήρηση και επέκταση αθλητικών δραστηριοτήτων. Στο νότιο τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα χωροθετούνται οι οργανωμένοι χώροι άθλησης.
• Πάρκο ζώων συντροφιάς. Προτείνεται η κατασκευή Πάρκου Ζώων Συντροφιάς.
• Ανάδειξη περιοχής λίμνης – Σκηνή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Προτείνεται η αποκατάσταση της παραλίμνιας όχθης και της αισθητικής εικόνας της λίμνης. Επιπλέον προτείνεται η δημιουργία μιας υπαίθριας κατασκευής που θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος καθήμενων θεατών, μετατρέποντας το νησάκι της λίμνης σε σκηνή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
• Δημιουργία παιδικής χαράς. Ο γενικός σχεδιασμός του χώρου διαμορφώνει την παιδική χαρά σε δύο τμήματα (το άνω και το κάτω). Στην παιδική χαρά προβλέπονται και θέσεις ΑΜΕΑ.
• Περίφραξη. Προτείνεται η αντικατάσταση των στοιχείων της υφιστάμενης περίφραξης με νέου τύπου, καθώς και ο επανασχεδιασμός των εισόδων του Πάρκου Πυρσινέλλα.
• Φωτισμός. Η πρόταση αναφέρεται στον φωτισμό των διαδρομών του Πάρκου Πυρσινέλλα καθώς και των σημείων ενδιαφέροντος, που δημιουργούνται κατά μήκος τους.
• Πρόταση διαχείρισης πρασίνου. Προτείνονται δράσεις για τη διαχείριση του πρασίνου καθώς και για την εξασφάλιση συνθηκών πυρασφάλειας της δασικής βλάστησης.
Την πλήρη παρουσίαση της πρότασης με τα έργα και τις παρεμβάσεις που αναπτύσσονται στο Πάρκο έκανε η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Κατερίνα Βίνη.
Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος έργων ευχαρίστησαν την ομάδα έργου που από την άνοιξη μέχρι τώρα εκπόνησαν μία ολοκληρωμένη μελέτη, ενσωματώνοντας αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση.
Την ομάδα έργου αποτελούν:
-Ορέστης Μπρίκος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
-Κυριακή Μακρή, προϊσταμένη του τμήματος μελετών και εκτέλεσης έργων.
– Βασίλης Τσούρης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
-Σοφία Γαλάνη, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
-Γιώργος Οικονόμου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
-Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
-Γιώργος Σαούγκος, προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου
-Κατερίνα Βίνη, ειδική συνεργάτης του Δημάρχου
-Ιωάννης Μποσκίδης, συνεργάτης του Δήμου Ιωαννιτών
-Ελένη Μπακόλα, συνεργάτης του Δήμου Ιωαννιτών