Εξαιρετική ήταν η ανταπόκριση της Γέφυρας της Πλάκας στους τελευταίους σεισμούς καθώς οι επιστήμονες δεν κατέγραψαν την παραμικρή μετατόπιση.
Ο σεισμός με επίκεντρο την Αργιθέα Αγράφων μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου και ο σεισμός της 21ης Μαρτίου μεγέθους 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Πάργα στις 21 Μαρτίου αποτέλεσαν ιδανικές ευκαιρίες για να δοκιμαστεί η αντοχή της γέφυρας, η οποία πέρασε και το δεύτερο crash test με απόλυτη επιτυχία.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο Αλέξανδρος Παπακωστόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός και εργοταξιάρχης του έργου αναστύλωσης της γέφυρας Πλάκας, ο έλεγχος και οι μετρήσεις από τους έξι αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στον κορμό της γέφυρας, αλλά και οι μετρήσεις από την τοπογραφική εξάρτηση δεν κατέγραψαν καμία σημαντική μεταβολή στο γεφύρι.
«Το γεφύρι είχε εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά και στους δύο σεισμούς, ιδιαίτερα σε αυτόν της Πάργας, αλλά και σε εκείνον της Αργιθέας που προηγήθηκε. Δεν καταγράψαμε την παραμικρή μετακίνηση και αυτό μας κάνει όλους χαρούμενους», ανέφερε ο κ. Παπακωστόπουλος.
Ακόμη, το γεφύρι είναι προετοιμασμένο για να δεχτεί πολύ ισχυρές πιέσεις από το υδάτινο φορτίο του Αράχθου, αν και ο φετινός χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος.
«Τα φορτία του αγριεμένου Άραχθου δεν πρόκειται να επηρεάσουν περισσότερο τη συμπεριφορά του γεφυριού. Οι εργασίες που κάναμε στα μεσόβαθρα και ειδικά στο ανατολικό, με την ενίσχυση με πτερυγότοιχους, αλλά και στο δυτικό, δεν θα επιτρέψουν να επηρεαστεί το γεφύρι από την ορμή του ποταμού».
Αλλαγή χρονοδιαγράμματος λόγω κορωναϊού
Ο κορωναϊός φέρνει αναγκαστικά αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα κάποιων εργασιών, όπως είναι η αφαίρεση της βάσης του καλουπιού, που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Ιούνιο, ίσως όμως αυτό μετατεθεί χρονικά για το τέλος του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο, το γεφύρι της Πλάκας στέκεται όρθιο μόνο του, αφού έχουν αφαιρεθεί τα καλούπια, οι σκαλωσιές και ο μεταλλότυπος.