Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου μέσα στο οποίο, προβλέπεται η επέκταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» ζητά η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).
Το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα από τα οποία ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το εθνικό πένθος δεν σταμάτησε τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, που κατέθεσε πολυνομοσχέδιο στη Βουλή που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η πιο σθεναρή αντίδραση είναι των δήμων καθώς, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας «το νερό ορίζεται ως αποκλειστικά δημόσιο αγαθό».
Ο κ. Άρης Μπαρτζώκας εξήγησε ότι το σύνολο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας αντιδρούν καθώς πρόκειται για «μια ρύθμιση που αποτελεί πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι αλλαγές πρόκειται να γίνουν και στην τιμολογιακή πολιτική ή στην παροχή».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ υπενθύμισε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο, είναι δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύονται από τους Δήμους, ανήκουν στους Δήμους και βρίσκονται σε εξάρτηση από αυτούς. «Επομένως οι Δήμοι είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να αποφασίσουν για την ύπαρξη και την λειτουργία τους. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι με τρόπο τελείως αντιθεσμικό το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδόν απουσιάζει από το νομοσχέδιο, ενώ αυτό είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο για τις Δ.Ε.Υ.Α., αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες», είπε λέγοντας ότι αναμένεται παρέμβαση όλων και της ΚΕΔΕ.
Ξεκαθάρισε, τέλος ότι «η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δεν συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υπηρεσιών ύδατος της χώρας μας, αφού στον τομέα υπηρεσιών ύδατος δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει αγορά όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ενέργειας, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει μια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, και να προστατευθούν οι καταναλωτές».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ