Πληροφορίες για τους ρυθμούς και τις διαδικασίες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης έδωσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και αρχαιολόγοι της υπηρεσίας εξηγώντας γιατί η πορεία φαίνεται αργή.
Κάθε λίθος που αφαιρείται από το αρχαίο θέατρο πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο συντήρησης και να επανατοποθετηθεί στην αρχική του θέση.
«Κάθε έδρανο που αφαιρείται έχει την εικόνα ενός ασθενούς που διακομίζεται, θεραπεύεται και επιστρέφει στο φυσικό του χώρο», ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ που μαζί με αρχαιολόγους επιβλέποντες και υπεύθυνους του έργου παρουσίασαν την εξέλιξή του στα τοπικά μέσα.
Όπως ανέφερε η επιβλέπουσα αρχαιολόγος Βιβή Γιούνη οι εργασίες εξελίσσονται ικανοποιητικά και στις κερκίδες του θεάτρου και στη δυτική Στοά ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για το βιολογικό καθαρισμό και αναμένεται η έναρξη του έργου επέκτασης στο χώρο στάθμευσης.
Σχετικές λεπτομέρειες για την πορεία των εργασιών, αλλά και για τον τομέα της συντήρησης έδωσαν κατά σειρά οι αρχαιολόγοι Χαρά Καππά, Πέτρος Κατσούδας και Μελίνα Νάκα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει μία μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο, επιβάρυνση του αρχαίου θεάτρου από τις πολλές παραστάσεις που φιλοξενεί το φετινό καλοκαίρι ο κ. Σουέρεφ άφησε να εννοηθεί πως ο ενθουσιασμός για την εξέλιξη του έργου ίσως οδήγησε και σε βιαστικές παραχωρήσεις.
«Είναι αλήθεια ότι με μία δεύτερη ματιά ίσως κάποιες παραστάσεις και εκδηλώσεις που προτάθηκαν και θα γίνουν, να είχαν απορριφθεί. Η εμπειρία όμως είναι αυτή που θα καθοδηγήσει την εξέλιξη στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως οι εργασίες αποκατάστασης στις τρεις τελευταίες κερκίδες του κάτω διαζώματος έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα η αποκατάσταση της 7ης κερκίδας έχει ολοκληρωθεί. Έχει ήδη ξεκινήσει η αποξήλωση της 8ης κερκίδας και εκτιμάται ότι εφόσον προκύψει ανάδοχος για την τοποθέτηση της γερανογέφυρας, την ερχόμενη άνοιξη μπορεί το έργο της αναστήλωσης του κάτω διαζώματος να έχει ολοκληρωθεί.