80 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία
80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την σφαγή του Κομμένου της Άρτας, τη μεγαλύτερη σε αριθμό θυμάτων ναζιστική θηριωδία που καταγράφηκε την περίοδο της Κατοχής στην Ήπειρο. Οι ψυχές των 317 θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση μέσα από την διατήρηση της μνήμης σε συλλογικό επίπεδο κάτι που απαιτεί και μία συνολική σε εθνικό επίπεδο, διεκδίκηση των αποζημιώσεων και όχι μόνο.
Το Κομμένο της Άρτας και η σφαγή του καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Γερμανών ναζί στα χρόνια της Κατοχής σε όλη τη χώρα, με 119 γυναίκες – θύματα, 97 νήπια και παιδιά, αλλά και 30 προσκεκλημένοι σε γάμο από άλλη περιοχή που βρισκόταν στο χωριό. Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης στο Κομμένο που ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία και με το μνημόσυνο στην εκκλησία του χωριού για να ακολουθήσει το κεντρικό σκέλος της εκδήλωσης στην πλατεία του Κομμένου όπου και το μνημείο των πεσόντων.
Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή που δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Κομμένου κατέθεσαν και στεφάνι στο μνημείο, καταχειροκροτούμενοι.
Η δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση στην ομιλία της τόνισε πως; για τους Έλληνες τα ιδανικά και οι αξίες της Ελευθερίας και της Ειρήνης, αποτελούν μία υπαρξιακή αρχή. «Οφείλουμε να παλεύουμε για το Δίκαιο, για τη δικαίωση των αγώνων όσων αντιστάθηκαν και εκείνων που έχασαν τις ζωές τους, άδικα. Είμαστε ανυποχώρητοι στον αγώνα για τη Δικαιοσύνη και την αποζημίωση, όχι ως αντεκδίκηση αλλά ως ελάχιστη πράξη ευθύνης», ανέφερε. Χαιρετισμό ακόμη απηύθυνε ο δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέκας, συσχετίζοντας τη σφαγή του Κομμένου με την αντίστοιχη του Διστόμου.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων μεταξύ των οποίων και από τη Γενική Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλας Μπέντικ. Δηλώσεις ακόμη για το νόημα της ημέρας και των εκδηλώσεων μνήμης έκαναν στα τοπικά μέσα ο βουλευτής Άρτας Γεώρ. Στύλιος και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ