Τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου αναμένει και η επιστημονική κοινότητα για να δοθεί μία πραγματική ανάσα στους υδροφόρους ορίζοντες έπειτα από μία μακρά περίοδο ξηρασίας και ανομβρίας ακόμη και στο υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου που είναι το πλουσιότερο στη χώρα.
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δείχνουν την έναρξη κάποιων βροχοπτώσεων που είναι δυνατό να τονώσουν τους υδροφόρους ορίζοντες, όχι μόνο για τις ποσότητες που θα περάσουν στο υπέδαφος αλλά και για τις ποσότητες που θα περισσέψουν από τις ανάγκες της άρδευσης.
Η κατάσταση στην Ήπειρο αναφορικά με τις διαθέσιμες ποσότητες των υδροφόρων οριζόντων, δεν είναι στο σημείο εκείνο που να χαρακτηρίζεται κρίσιμη, από την άλλη όμως αυτό μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να γίνει, αν δεν υπάρχει σωστή και ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.
Σύμφωνα με τον Ευ. Νικολάου, προϊστάμενο της Περιφ. Μονάδας Ηπείρου του ΕΑΓΜΕ, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, ένα νέο διαχειριστικό σχέδιο που θα μεταβάλλει τον τρόπο άρδευσης αφενός και αφετέρου θα καλύπτει τις ανάγκες και της ύδρευσης με περισσότερο ορθολογικό τρόπο.
«Αυτή τη στιγμή, οι υδροφόροι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης και για την άρδευση των καλλιεργειών και για την ύδρευση λόγω της τουριστικής κίνησης. Ευελπιστούμε, ότι ο Σεπτέμβριος θα έχει κάποιες βροχές που θα μεταβάλλουν σημαντικά την δύσκολη κατάσταση και θα δώσουν τις αναγκαίες ποσότητες στους υδροφόρους. Όμως από εκεί κι ύστερα, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για ένα διαχειριστικό σχέδιο ειδικά για τον τρόπο άρδευσης. Είναι αδιανόητο εν έτει 2024 να ποτίζονται καλλιέργειες με κατάκλιση που είναι ο τρόπος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ποσοτήτων νερού. Εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες υπάρχουν και εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι άρδευσης, όπως με σταγόνες που επιτυγχάνουν διπλό στόχο και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού και να διατηρούν τις καλλιέργειες ακόμη και στην έρημο, σε περιοχές δηλαδή με πολύ χαμηλότερους υδροφόρους ορίζοντες από τους δικούς μας και με πολύ λιγότερα επιφανειακά νερά», ανέφερε αρχικά ο κ. Νικολάου.
Δημιουργία ταμιευτήρων
Ένας επιπλέον τρόπος που θα μπορούσε να εξεταστεί και στην περιοχή της Ηπείρου για την άρδευση είναι η αξιοποίηση των εκροών των τριτοβάθμιων βιολογικών καθαρισμών, κάτι που μέχρι σήμερα δε γίνεται αφού τουλάχιστον για τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ απαιτούνται μία σειρά επιπλέον κατασκευαστικών εργασιών. «Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι όπως είναι η δημιουργία ταμιευτήρων νερού το χειμώνα στις λεκάνες απορροής των ποταμών και σε σημεία που εμφανίζουν υψηλή αδιαπερατότητα στο υπέδαφος, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει φλύσχης. Το νερό αυτό θα μπορούμε να το έχουμε διαθέσιμο για την άρδευση το καλοκαίρι αλλά και για τις ανάγκες της πυρόσβεσης που επίσης είναι απαραίτητο», ανέφερε ο κ. Νικολάου.
Η Περιφερειακή Μονάδα του ΕΑΓΜΕ Ηπείρου διαθέτει 82 σταθμούς μέτρησης της ποιότητας, της ποσότητας και των χαρακτηριστικών των νερών στους υδροφόρους ορίζοντες και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τη Γενική Γραμματεία Υδάτων που έχει έτσι την εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τους υπόγειους ταμιευτήρες νερού σε όλη τη χώρα.
«Το θέμα είναι να λάβουμε εμείς διαχειριστικά μέτρα πριν αυτά εφαρμοστούν αναγκαστικά. Αν μειωθούν δηλαδή οι διαθέσιμες ποσότητες οι ΔΕΥΑ ή οι Σύνδεσμοι δε θα έχουν άλλον τρόπο αντίδρασης, παρά να διοχετεύουν λιγότερες ποσότητες στις δεξαμενές από τις γεωτρήσεις ή τις πηγές, να έχουμε χαμηλή πίεση στις βρύσες ή ακόμη να έχουμε και διακοπές υδροδότησης λόγω ανεπάρκειας ποσοτήτων», σημείωσε ο κ. Νικολάου.