Μία σειρά ερωτημάτων που κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθούν πρωτίστως από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα
Μία σειρά ερωτημάτων που κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθούν πρωτίστως από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και στη συνέχεια από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, προκύπτουν από την αιφνιδιαστική (;) απόφαση του πρώτου, με την οποία ορίζεται, ότι ποσότητα 21.000 τόνων απορριμμάτων από το νησί της Κέρκυρας, θα μεταφερθούν προς διαχείριση στη Μονάδα Επεξεργασίας της Ηπείρου και μία αντίστοιχη ποσότητα στο εργοστάσιο της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτ. Μακεδονία.
Η απόφαση του κ. Σκρέκα παραπέμπει στην υπογραφή της σύμβασης που θα γίνει μεταξύ των εμπλεκόμενων, οι οποίοι και θα συναποφασίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, χωρίς σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το υπουργείο να τις εξειδικεύει. Το μείζον ζήτημα φυσικά για την Ήπειρο, τους φορείς και τους πολίτες είναι εάν πέρα από την αρωγή σε μία όμορη Περιφέρεια, που σημειωτέον δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί με επάρκεια το θέμα των απορριμμάτων που παράγονται στο «νησί των Φαιάκων» εδώ και χρόνια, μπορεί να προκύψει κάποιο οικονομικό όφελος και φυσικά να απορριφθεί εκ των προτέρων οποιαδήποτε πιθανότητα για επιβάρυνση των Ηπειρωτών.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του κ. Σκρέκα, ο δήμαρχος Πωγωνίου και μέλος του ΔΣ του ΑΣΔΑ Ηπείρου Κων. Καψάλης κράτησε αποστάσεις, περιμένοντας όπως είπε, να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση. Ωστόσο επισήμανε, ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση σε θεωρητικό επίπεδο να βοηθηθεί μία όμορη Περιφέρεια σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αρκεί αφενός να υπάρχει η δυνατότητα και αφετέρου να μην επιβαρυνθούν οι Ηπειρώτες με ενδεχόμενο μεγαλύτερο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Θα περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και από τον ΑΣΔΑ και από το εργοστάσιο για να δούμε εάν έχει τη δυνατότητα της επεξεργασίας επιπλέον ποσοτήτων και τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε οικονομικό επίπεδο,. Μπορεί να συμπεριληφθεί η ποσότητα στην Ελάχιστη Εγγυημένη Ποσότητα, με την οποία καθορίζεται και το τέλος ταφής για τους δήμους ώστε να μειωθεί και το κόστος της διαχείρισης για τους Ηπειρώτες; Προσωπικά, σε αυτή τη φάση δεν είμαι αρνητικός, αρκεί όμως να έχουμε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Καψάλης.
Τι μπορεί να προκύψει
Η πιθανότητα μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων από άλλες περιφέρειες στην Ήπειρο είτε την περίοδο λειτουργίας των ΧΥΤΑ είτε μετέπειτα του εργοστασίου δεν είναι πρώτη φορά που απασχολεί τους τοπικούς φορείς, καθώς συζητήσεις έγιναν και στο παρελθόν για τα απορρίμματα από τους Παξούς ή τη Λευκάδα.Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει υπουργική απόφαση που ορίζει σαφώς τη διαδικασία για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Ήπειρο από την Κέρκυρα.
Το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει φυσικά με το εάν οι επιπλέον ποσότητες, μπορούν να συνυπολογιστούν στην Ελάχιστη Εγγυημένη Ποσότητα με την οποία οι δήμοι της Ηπείρου καταβάλλουν τέλος εισόδου (gate fee) 42,72 ευρώ τον τόνο μέχρι την ποσότητα των 80.000 τόνων και 29,97 ευρώ τον τόνο, για ποσότητες άνω των 80.000 τόνων.
Σε ανύποπτη στιγμή στο παρελθόν σε μία από τις συζητήσεις που είχαν γίνει στην ΠΕΔ και στον ΑΣΔΑ, εκπρόσωποι του εργοστασίου είχαν υποστηρίξει, ότι οι ποσότητες αυτές δε μπορούν να συνυπολογιστούν στην Ελάχιστη Εγγυημένη Ποσότητα, που θεωρούνται πως είναι αποκλειστικά και μόνον οι ποσότητες των απορριμμάτων που παράγονται στην Ήπειρο, επομένως οι δήμοι της Ηπείρου δε μπορούν να προσδοκούν, ότι θα προκύψει μείωση του τέλους εισόδου από αυτή τη διαδικασία.
Μπορεί ωστόσο αντί να μειωθεί το κόστος, να αυξηθεί; Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δε θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς ο ΑΣΔΑ που θα αναλάβει τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το εργοστάσιο θα πρέπει να διασφαλίσει πως το τέλος εισόδου δε θα αυξηθεί επ’ ουδενί για τους δήμους της Ηπείρου.
Επίσης όμως θα πρέπει να διασφαλισθεί, ότι η μεταφορά και εναπόθεση του υπολείμματος από τη διαχείριση απορριμμάτων εκτός Ηπείρου στους ΧΥΤΥ, δε θα επιβαρύνει τους δήμους της Ηπείρου, οι οποίοι εισπράττουν ανταποδοτικά για την ταφή του υπολείμματος, που αποδίδονται στον ανάδοχο λειτουργίας κάθε ΧΥΤΥ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ