Την άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής έθεσε εκ νέου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
Την άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής έθεσε εκ νέου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) Αναστάσιος Ποντίκης από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός κόσμος είναι πολλά καθώς είναι αντιμέτωποι με την κατακόρυφη αύξηση των εξόδων μεταφοράς αλλά και των ζωοτροφών ενώ δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση την οποία είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς όμως να έχει καταβληθεί.
Αποτέλεσμα αυτών είναι οι μελισσοκόμοι να πληρώνουν συνεχώς αυξημένο κόστος συντήρησης της δραστηριότητάς τους ενώ πολλοί οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Αποκλεισμένοι από τις ζωοτροφές
Ο κ. Ποντίκης ζήτησε ενίσχυση του κλάδου της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών.
Όπως ανέφερε ο κλάδος της μελισσοκομίας έχει να αντιμετωπίσει τόσο την αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και τις χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού. Τα δυο αυτά οδηγούν σε μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.
«Ο κλάδος μας έχει αποκλειστεί από τις ενισχύσεις για ζωοτροφές, καθώς οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η αναγκαία τροφή. Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής, προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες. Καταλαβαίνετε ότι το κόστος είναι μεγάλο και έχουν ζητήσει εκ νέου να δοθούν λύσεις και για τον δικό μας κλάδο» είπε ο κ. Ποντίκης.
Και η μετακίνηση
Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως, οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται συνήθως σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να μετακινούν τα μελίσσια τους σε μεγάλες αποστάσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες.
«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ώστε ο κλάδος της μελισσοκομίας να αντέξει και οι μελισσοκόμοι να μπορέσουν να κρατήσουν τα μελίσσια τους» κατέληξε ο κ. Ποντίκης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ