Σχέδιο «επιστροφής στην κανονικότητα» προσπαθεί να εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με δεδομένο ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και το χειμερινό αλλά και το εαρινό εξάμηνο σε σχολές και τμήματα με κλινικά και πρακτικά εργαστήρια.
Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο μόνο απλό δεν είναι αφού η επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας, έστω και σταδιακά, δεν εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο αλλά από τις αποφάσεις των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών και άλλες παραμέτρους.
Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει την έναρξη των εμβολιασμών στην ακαδημαϊκή κοινότητα, το προσωπικό αλλά και στους φοιτητές που παρακολουθούν κλινικά εργαστήρια.
Το πότε μπορεί αυτό να γίνει αποτελεί μόνο μία θεωρητική εκτίμηση, σε συνάρτηση με την προσδοκώμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.
«Απαιτείται προετοιμασία για την υγειονομική προστασία και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε για την σύνταξη ενός συγκεκριμένου κανονισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Πανεπιστημίου. Πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε είτε λίγο πριν είτε αμέσως μετά το Πάσχα και σίγουρα να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και των δύο εξαμήνων μέχρι το τέλος Αυγούστου για να μην χαθεί η χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα έχουμε ταυτόχρονα δύο χρονιές που θα πρέπει να καλυφθούν σε ένα έτος», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.
Ο αντιπρύτανης Μ. Πασχόπουλος στάθηκε περισσότερο στη διαδικασία των εμβολιασμών παράλληλα με την επιτακτική αναγκαιότητα της συνεχούς, σε εβδομαδιαίο επίπεδο επιτήρησης μέσω rapid test στην Πανεπιστημιούπολη.
Ο Σπ. Γεωργάτος δήλωσε συγκινημένος που η πρωτοβουλία για την επιστροφή στην κανονικότητα φέρει τη σφραγίδα και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των φοιτητών.
Χωρίς δυνατότητα δαπανών και προμηθειών
Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, με εξαίρεση την παρουσία των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια του lockdon συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο προϋπολογισμός για το νέο έτος με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα δαπανών και προμηθειών.
Στο ακαδημαϊκό επίπεδο στην προσεχή Σύνοδο των πρυτάνεων θα συζητηθεί η νέα πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση Συμβουλίων Ιδρυμάτων.
«Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, εκτιμούμε όμως ότι εάν γίνει θα έχουμε δραστικό περιορισμό της ακαδημαϊκής και της δημοκρατικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
«Επανασύσταση των ΤΕΙ εντός των Πανεπιστημίων»
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, μία σημαντική επίσης εξέλιξη αφορά στη νέα αλλαγή που κομίζει το Υπ. Παιδείας που πριν θεσμοθετήσει, ακυρώνει την πρόθεσή του για δημιουργία τμημάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης τριετούς διάρκειας, προχωρώντας πλέον στη σύσταση τμημάτων τετραετούς διάρκειας.
«Πρόκειται για μία επανασύσταση των ΤΕΙ εντός των Πανεπιστημίων ίσως και με την ένταξη σε αυτή την κατηγορία των τμημάτων που θα υποβαθμιστούν από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής», σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.
Τέλος, ο αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δραστηριότητας του Πανεπιστημίου από τον περασμένο Μάρτιο, τονίζοντας πως δεν υπήρξε καμία αδράνεια ή καθυστέρηση σε ερευνητικό επίπεδο και στην προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών.
Έτσι, μνημόνευσε την ένταξη προτάσεων στην «περιφερειακή αριστεία» στις κατατάξεις του Πανεπιστημίου σε διεθνείς αξιολογήσεις, στις πιστοποιήσεις των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών στην Άρτα.