Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, με ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία Περιφερειών και Δήμων η απλή αναλογική.
Σε όσες περιπτώσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία, η εκλογή έγινε στον δεύτερο γύρο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ακυβερνησία και αδυναμίας λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να βαλτώνουν τα προβλήματα ή να υπάρχουν παζάρια και εκβιασμοί προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες.
Το υπουργείο Εσωτερικών αναζητά τις λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις νέες διοικήσεις να αποφασίζουν και να υλοποιούν το πρόγραμμα τους παραχωρώντας αυξημένες εξουσίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες και τις αρμόδιες επιτροπές δήμων και περιφερειών, ενώ ταυτόχρονα, θα διασφαλίζεται το σύννομο της διαδικασίας. Αποκλειστικός στόχος των αλλαγών σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο είναι η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, στοιχείο που φαίνεται πως εκλείπει και θα δημιουργήσει προβλήματα από την 1η Σεπτεμβρίου στους δήμους, όπου δεν έχουν επιτευχθεί ούτε ισχυρές πλειοψηφίες, ούτε και συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων.
Προεκλογικά άλλωστε η Ν.Δ και ο Κυρ. Μητσοτάκης είχαν επισημάνει τις αστοχίες του νόμου της απλής αναλογικής στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ αντίστοιχη στάση είχε κρατήσει και το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως αυτό εκφράστηκε από την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ.
Το θέμα συζητήθηκε και συναντήσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης σχολίασε τις εξελίξεις αυτές και έκανε λόγο για αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, σώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, αρκεί όμως να μη φτάσουμε στο αντίθετο άκρο.
«Απαιτούνται τροποποιήσεις τις οποίες είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, γιατί είναι βέβαιο, ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα όπου δεν υπάρχουν ισχυρές πλειοψηφίες. Δε θα είναι όμως σωστό ούτε να δοθούν υπερεξουσίες στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, ούτε και στις επιτροπές, ώστε να καταργηθεί στην ουσία, το δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Καψάλης.