Τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες αφορούν τα Ιωάννινα κατέθεσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης
Τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες αφορούν τα Ιωάννινα κατέθεσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, προς ένταξη και χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, παραθέτοντας και τους τέσσερις βασικούς άξονες του σχεδίου που αφορούν, πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, πυλώνα απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής και ιδιωτικές επιχειρήσεις και θεσμικούς μετασχηματισμούς.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη των Ιωαννίνων προς αξιοποίηση της έκτασής του και την δημιουργία Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Πιο αναλυτικά, ο κ, Καλογιάννης προτείνει την ένταξη στον 1ο άξονα «Πράσινη Μετάβαση», για το στρατόπεδο Βελισσαρίου, «προς όφελος της πόλης όπως σημειώνει», κάνοντας λόγο για την μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Βελισσαρίου καθώς και απόδοση της έκτασης που καταλαμβάνει, στον Δήμο Ιωαννιτών. «Το μέγεθος του στρατοπέδου, η θέση του μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και το γεγονός ότι αποτελεί ενιαία και, στην ουσία, δημόσια έκταση, προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία θεραπείας χρόνιων προβλημάτων του αστικού σχεδιασμού», τόνισε και ανέφερε την επί εικοσαετίας συζήτηση για την εν λόγω μετεγκατάσταση, παραθέτοντας και δική του ερώτηση στην οποία, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαβεβαίωνε ότι «έχει αποφασισθεί η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Βελισσαρίου».
Ο κ. Καλογιάννης, πρότεινε για την παραχώρηση και μεταφορά του στρατοπέδου, «προβλέπεται να γίνει στο πλαίσιο του Ν. 2745/1999 όπως ισχύει, με χρησιμοποίηση των υφιστάμενων στρατοπέδων (π.χ. Περάματος, Καλπακίου), με δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχής άλλης δημοτικής η δημόσιας έκτασης ή με άλλη, αμοιβαία επωφελή, συμφωνία», σημειώνει.
Δημιουργία Τεχνόπολης
Στον τέταρτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, που αφορά ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικούς μετασχηματισμούς, ο κ. Καλογιάννης, προτείνει «να ενταχθεί η δημιουργία Τεχνόπολης Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, το ΕΘΙΑΓΕ, Επιμελητήρια, Τράπεζες, ΟΤΑ, επιχειρήσεις που εκδηλώνουν ενδιαφέρον», σημειώνοντας ότι «Η Τεχνόπολη αποτελεί μία από τις μεγάλες καινοτομίες που εισήγαγε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, το 2009. Βάσει των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού, περιλήφθηκε στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Μπιζανίου, ΦΕΚ 529ΑΑΠ/2009, η δημιουργία Τεχνόπολης στην Πεδινή», στην οποία προβλέπονται:
– Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.
– Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
– Εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας.
– Υπηρεσίες εξυπηρέτησης (ξενοδοχεία, εστίαση, κατοικία).
Τονίζεται επίσης, ότι η ίδρυση Τεχνόπολης προβλέπεται και στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Ηπείρου, σε περιοχή νοτιοανατολικά του Πανεπιστημίου, δηλαδή στην ίδια θέση με την προβλεπόμενη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο», το να χωροθετηθεί στην προτεινόμενη Τεχνόπολη και Data Center. ΄
«Σύμφωνα με τον Ν. 2545/1997 περί Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών, στις οποίες εντάσσονται οι Τεχνοπόλεις, αλλά και της σχετικής νομοθεσίας που ακολούθησε (Ν. 3982/2011 περί απλοποιήσεως αδειοδότησης Επιχειρηματικών Πάρκων, κλπ), η Τεχνόπολη αποτελεί χώρο ο οποίος οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, με σύσταση Φορέα διαχείρισης και ανάπτυξής της. Αυτός συνεπώς είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθηθεί για την δημιουργία και ανάπτυξη Τεχνόπολης, βάσει του εγκεκριμένου χωρικού σχεδιασμού», υπογράμμισε.
Κλείνοντας, ο κ. Καλογιάννης, χαρακτήρισε τις προαναφερόμενες προτάσεις, «μοναδική ευκαιρία για επίλυση μείζονος σημασίας αναπτυξιακών, οικιστικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, τα οποία οξύνονται διαρκώς», ενώ τόνισε πως προϋποθέτουν «πλήρη τεκμηρίωση, τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και της κείμενης νομοθεσίας».