Στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και των επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης
Στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και των επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετικό Ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτες τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει πως «ο πληθυσμός της Ελλάδας παρουσιάζει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, ενώ ο δείκτης γονιμότητας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, έχοντας περάσει το όριο της ακραίας χαμηλής γονιμότητας. Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 καταγράφουν την ίδια εικόνα, με τον πληθυσμό να συνεχίζει να παρουσιάζεται μειούμενος. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο πληθυσμός παρουσιάζει μείωση κατά 5,1%, ενώ στην Π.Ε. Ιωαννίνων κατά 4,7% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011», χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά ανησυχητικές τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του συνολικού πληθυσμού, αφού προβλέπεται μείωσή του από τα 11 περίπου εκατομμύρια σε 8,3 εκατομμύρια το 2050, ενώ ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελεί έως και το 33% του συνολικού πληθυσμού.
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση νέων Ελλήνων επιστημόνων προς ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες, θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη χώρα μας μακροπρόθεσμα σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας τομείς, όπως είναι η κοινωνική πρόνοια, το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα, η εκπαίδευση, η άμυνα, η ασφάλεια.
«Ορθώς η κυβέρνηση, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, θέτει στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της την κοινωνική και οικονομική προστασία των οικογενειών, ιδίως των πολύτεκνων, ώστε να αναχαιτιστούν τα φαινόμενα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού», σημειώνει στη συνέχεια για να καταλήξει τονίζοντας πως με δεδομένη τη βούληση των υπουργείων να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα, που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς για το αν προτίθενται να εξετάσουν νέες πρωτοβουλίες για την παροχή επιπλέον κινήτρων στους νέους γονείς και στους νέους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού με σκοπό τον επαναπατρισμό τους, καθώς και ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την περαιτέρω στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.