– Ενδιαφέρον και για τον πρωτογενή τομέα
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, διαδοχικά τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρο Πάσχο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ανδρέα Νταή.
Συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης για την πόλη της Ηγουμενίτσας και το νομό Θεσπρωτίας γενικότερα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για το οποίο ο Σπύρος Ριζόπουλος προτείνει τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διαδικασία εξαγοράς του από το ΤΑΙΠΕΔ.
«Mιλήσαμε για διάφορα προβλήματα και αναπτυξιακά έργα που αφορούν το δήμο Ηγουμενίτσας. Ένα από αυτά που έγινε πολύ κουβέντα ήταν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πέρα από αυτό, όμως, συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στον τουρισμό, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μια σειρά από άλλα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Λώλος.
«Είχα τη δυνατότητα -στα πλαίσια της Περιφερειακότητας- να εξηγήσω ότι αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να υπάρξει υψηλή ποιότητα ζωής και παραγωγή κοινωνικού έργου χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας με όρους επενδύσεων.
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ποτέ παραχώρηση λιμένος και ιδίως τη στιγμή που το λιμάνι έχει περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ. Γι’ αυτό και πρόκρινα στο πρόγραμμά μου από το καλοκαίρι την προσπάθεια εξαγοράς του από την Περιφέρεια ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τους τζίρους τους οποίους διαμορφώνει και να μπορέσει να σταματήσει, αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι καθαρό, την απειλή το λιμάνι -λόγω του μεγέθους του και της ανάπτυξής του- να καταπιεί τελείως τον κοινωνικό ιστό της πόλης, δημιουργώντας διάφορες κοινωνικές παρενέργειες.
Συνεπώς, αυτή τη στιγμή αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ανάπτυξη και του δήμου Ηγουμενίτσας και του νομού Θεσπρωτίας συνολικά, θα πρέπει να δούμε το θέμα της αγοράς του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ, ως Περιφέρεια», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
Κατά τη συνάντηση στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ο πρόεδρός του ανέφερε: «Να καλωσορίσουμε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Ριζόπουλο. Έκανε μια επίσκεψη στο Επιμελητήριο και τον ενημερώσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στο οικονομικό γίγνεσθαι της Θεσπρωτίας. Από την πλευρά μας κάναμε για γενική αποτύπωση: Τουρισμός, κάμπος με τα εσπεριδοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες και ακούσαμε το τι σχεδιάζει για την επόμενη ημέρα.»
«Εγώ με τη σειρά μου, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον πρόεδρο πως είτε με τον ένα ρόλο του ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας είτε με τον άλλο ευρύτερο περιφερειακό ρόλο θα είμαι στο πλευρό σας. Θα βάλουμε κάποιους κοινούς στόχους την επόμενη μέρα για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΟΛΗΓ Αν. Νταής δήλωσε: «Σήμερα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιμάνια της Ελλάδας. Είναι στο κεντρικό ευρωπαϊκό δίκτυο, η κίνησή του είναι συνεχώς ανερχόμενη και είναι μια σημαντική οικονομική παράμετρος που δεν αφορά μόνο την πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα. Για όλα αυτά τα στοιχεία είχα την ευκαιρία να κάνω μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση στον κ. Ριζόπουλο ούτως ώστε στο πολιτικό του πρόγραμμα να μπορέσει να το επεξεργαστεί ακόμη περισσότερο, αλλά και για τις προοπτικές του λιμανιού».
«Βλέπω ότι το αναπτυξιακό πλαίσιο που έχουμε ως Ορίζοντες Ηπείρου, με επίκεντρο τη δυναμική του λιμανιού για να μπορέσουμε να παράξουμε τζίρους για όλη την περιφέρεια και για να βελτιώσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι κάτι το οποίο περνάει μέσα από την ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο απ’ ότι είδα είναι ανοιχτό σε μία πολυσχιδή δραστηριότητα ανάπτυξης. Και παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αγκυλώσεις προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος.
Ενδιαφέρον και προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος συνεχίζοντας τις συστηματικές του επαφές με τους φορείς σε όλους του νομούς της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Πέμπτη τα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας όπου συναντήθηκε με τον Βασίλη Παρόλα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος αλλά και η άρδευση των καλλιεργειών. Από την πλευρά του ο Σπύρος Ριζόπουλος ενημέρωσε για τις θέσεις των Οριζόντων και ειδικότερα τόσο για την δημιουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Γάλακτος, όσο και για την εκπόνηση ειδικού ρυθμιστικού σχεδίου άρδευσης για το σύνολο των καλλιεργειών στην Ήπειρο.
Αναφερόμενος τέλος στις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επισήμανε: «Οι κτηνοτρόφοι να καταλάβουν ότι όλο αυτό το πολιτικό σύστημα το οποίο στήριζαν είναι αυτό που ουσιαστικά τους άνοιξε το λάκκο».
«Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως στον τομέα της κτηνοτροφίας που δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να ορθοποδήσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Τα προβλήματα εστιάζονται και στη λειτουργία του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Φιλιατών, μια εγκατάσταση που μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 30 τόνους την ημέρα. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα θέματα που αναφέρονται στον υπόλοιπο γεωργικό τομέα. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα στον αρδευτικό τομέα. Το νερό για το πότισμα είναι πανάκριβο», ανέφερε ο κ. Παρόλας.
«Πιστεύω ότι η δουλειά μας δεν απλά να τους προστατεύσουμε, είναι να τους στηρίξουμε ούτως ώστε οι παραγωγοί να αντιληφθούν ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε να τους βοηθήσουμε -αντί να δίνουν τη μάχη χαρακωμάτων για την τιμή του γάλακτος.
Για να γίνει αυτό προτείνω τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Φορέα Γάλακτος στον οποίο επιθυμώ να ενταχθούν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί των νομών. Εάν δεν βάλουμε τους κτηνοτρόφους σε μια οργανωμένη κατάσταση να παράγουν δικά τους προϊόντα για να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά απέναντι στις βιομηχανίες δεν υπάρχει καμία τύχη.
Το δεύτερο που έχω ήδη προτείνει στα πλαίσια του συγκεκριμένου φορέα είναι η δημιουργία ενός αγορανομικού ΣΔΟΕ το οποίο θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της ποιότητας των προϊόντων των βιομηχανιών.
Όταν για παράδειγμα υπάρχει τρόπος να φτιάχνεις ένα κιλό φέτα με 2,5 λίτρα γάλα ενώ κανονικά χρειάζονται τέσσερα λίτρα κάποιος πρέπει αυτό να το εποπτεύσει, πάνω απ’ όλα για την προστασία του καταναλωτή.
Στο τρίτο κομμάτι, όσον αφορά την άρδευση, βλέπουμε το άλλο παράδοξο. Ζούμε σε μία περιφέρεια στην οποία βρέχει 320 μέρες το χρόνο και είναι γεμάτη ποτάμια, αλλά το νερό είναι ακριβό. Άρα θα χρειαστεί ένας άλλος φορέας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα ειδικό ρυθμιστικό σχέδιο άρδευσης ώστε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και στρατηγικά αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.