Στην συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης μετείχε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Σταύρος Καλογιάννης
Στην συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης μετείχε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Σταύρος Καλογιάννης, η οποία είχε σαν θέμα: «Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης – Εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης Next Generation EU», σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε. όπου συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας.
Στη συζήτηση μετείχαν επίσης,ο κ. PaoloGentiloni, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, η κα MatejaUdovč, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας, ο κ.SimonZajc,Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Σλοβενίας, η κα IreneTinagli, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Πρόεδροι των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των λοιπών κρατών-μελών της ΕΕ.
Στην παρέμβασή του, ο Σταύρος Καλογιάννης, έδωσε έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι για την χώρα μας «κλειδί» για την βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, αποτελεί η κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, για αύξηση των επενδύσεων.
Ο κ. Καλογιάννης, στάθηκε τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η πανδημία όλο αυτό το διάστημα, σημειώνοντας πως «Στην πρωτοφανή κρίση και για την διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, απαντάμε με τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων μέσω του μηχανισμού NextGenerationEU και του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», για να συμπληρώσει, «Το Σχέδιο, δίνει έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Στοιχείο – «κλειδί» αποτελεί η κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση των επενδύσεων. Ήδη τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία των 12 πρώτων έργων, τα οποία αφορούν, κυρίως, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών και τον πολεοδομικό σχεδιασμό».
Στο οικονομικό επίπεδο το οποίο η χώρα αντιμετώπισε «επιτυχώς», στάθηκε ο κ. Καλογιάννης, υπογραμμίζοντας επίσης πως με επιτυχία αντιμετωπίζονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με την υιοθέτηση μέτρων στήριξης για τους πληγέντες από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.
Τέλος, χαιρέτισε την ανακοίνωση της επιτροπής «να ξεκινήσει εκ νέου τη διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, προκειμένου να υποβάλει την πρότασή της μέχρι το τέλος του έτους. Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες θα παρέχουν ευελιξία για την αντιμετώπιση κρίσεων θα ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ θα διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», κατέληξε.