Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Υπέρ ψήφισαν 283 βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, με εξαίρεση το ΚΚΕ που σε ανάλογες ψηφοφορίες επιλέγει το «παρών».
Το αποτέλεσμα υπέρ της εκλογής του κ. Τασούλα στο προεδρείο της Βουλής συνιστά ρεκόρ δεδομένου ότι ξεπέρασε τις ψήφους που είχε συγκεντρώσει κατά την εκλογή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους.
Ο νέος πρόεδρος σκοπεύει να εστιάσει στην ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών και θα δώσει βάρος στη διασφάλιση της συχνής παρουσίας των υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι να περιορίσει το φαινόμενο «άσχετες» τροπολογίες να μπαίνουν στα νομοσχέδια στο παρά πέντε της ψηφοφορίας.
Θα ακολουθήσει η τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου.
Η ομιλία του
Την επιτακτική ανάγκη «αποκατάστασης του κύρους του κοινοβουλίου» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, μετά την εκλογή του.
«Χρέος μας είναι να συμβάλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος» ανέφερε ο κ. Τασούλας.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το κοινοβούλιο και η αντιπροσωπευτικότητα δεν βγαίνουν αλώβητα από την κρίση, αλλά «απεναντίας υπέστησαν τεράστιο πλήγμα κυρίως αποξένωσης του λαού, αλλά και επιπτώσεων από το σφιχταγκάλιασμα της εκτελεστικής εξουσίας».
Ανέφερε ακόμη πως το έργο της Βουλής έχει μια ιδιοτυπία, καθώς «δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό». «Η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της» τόνισε.
Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, στη Βουλή «δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού».
«Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί» είπε.
«Αν η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού καλείται σε πολλαπλές βελτιώσεις και ανασυγκροτήσεις, η αποκατάσταση του κύρους του κοινοβουλίου είναι εξίσου, αν όχι επιτακτικότερη, ανάγκη» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το προεδρείο καλείται να λειτουργήσει «ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα».
«Οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης» ανέφερε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον προκάτοχό του Νίκο Βούτση για την «ενδελεχή ενημέρωση» που του παρείχε.
«Καλούμαστε συνεπώς να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας» τόνισε ο κ. Τασούλας.
Ο νέος Πρόεδρος
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 17 Ιουλίου 1959 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στο παρελθόν διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς (1994-1998). Προηγουμένως εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 1990 δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα (1981-1990) και ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) από τον Οκτώβριο του 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 1993. Επίσης ήταν συντάκτης του περιοδικού «Βιομηχανική Επιθεώρηση» ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Αθήνας. Επίσης είχε ασχοληθεί με αρθρογραφία στον τοπικό τύπο των Ιωαννίνων. Είναι έγγαμος και έχει έναν γιο και μια κόρη.