Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση αναφορικά με το αν θα προλάβει να θεσμοθετήσει τις αλλαγές που προωθεί πριν τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν τον Μάιο είτε στο τέλος της τετραετίας.
Ο πρώην υπουργός παιδείας και μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης βρέθηκε στα Γιάννενα για την κοπή της πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής και επανέλαβε αυτό που έχουν πει όλα τα στελέχη του κόμματο: ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.
«Και ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας. Προέχουν οι θεσμικές τομές για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά αφετέρου θα πρέπει να σταματήσει το παλαιοκομματικό τερτίπι της διεξαγωγής των εκλογών, αιφνιδιαστικά, όποτε η κυβέρνηση το επέλεγε.
Οι εκλογές δεν είναι θέμα ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης σε ένα πολιτικό επίπεδο απάντησης σε σχετική ερώτηση ο κ. Φίλης, λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί ο μίνι ανασχηματισμός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ο κεντρικός πόλος των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, κάτι που έγινε σαφές, τουλάχιστον σε επίπεδο πρόθεσης, με τα υπουργικά αξιώματα που ανέλαβαν πρώην στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός προοδευτικός πόλος των κομμάτων και από την άλλη η Ν.Δ δεν είναι τόσο φιλελεύθερη όσο έλεγε αλλά κλίνει προς την ακροδεξιά. Περισσότερο είναι κοντά στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό και λιγότερο στον πολιτικό φιλελευθερισμό».
Οι προεκτάσεις της αναθεώρησης
Η ολοκλήρωση στο μεταξύ της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέδειξε σύμφωνα με τον πρώην υπουργό δύο βασικές πολιτικές κατευθύνσεις.
Από τη μία την κατεύθυνση που υποστηρίζει η κυβέρνηση για την ηθική διάσταση των πολιτικών και τη διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη την πολιτική αναθεώρηση με βάση το νεοφιλελευθερισμό και τη διάλυση των δημόσιων πολιτικών προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
«Διατυπώθηκαν βέβαια και θέσεις στις οποίες υπήρξαν συγκλίσεις. Υπήρχαν σημαντικά τέτοια θέματα, όπως η δυνατότητα στα κόμματα της μειοψηφίας να συστήνουν εξεταστικές επιτροπές, όπως η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής», ανέφερε μεταξύ άλλων.