Την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και να αποτραπεί η εμπορευματοποίησή του, ανέδειξε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας και της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, με θέμα: «Έρευνα, καινοτομία και πρακτικές στα θέματα κατανάλωσης νερού». Όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή της, «το νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και όρος ύπαρξης, υγείας και ισότητας. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα ή ως επενδυτικό προϊόν, ιδίως σήμερα, που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ήδη ορατές και απειλούν με λειψυδρία ολόκληρες περιοχές της χώρας».
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου σχετικά με την τιμολόγηση των Υπηρεσιών Ύδατος, σημειώνοντας ότι «ανοίγει το δρόμο για μια πολιτική κοστολόγησης που μετακυλίει το κόστος στους πολίτες, περιορίζει την ευθύνη των δημόσιων φορέων και εντάσσει το νερό στην εποπτεία μιας Ρυθμιστικής Αρχής – με αρνητική εμπειρία από την αγορά της ενέργειας».Παράλληλα, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπως η γήρανση των δικτύων, οι τεράστιες απώλειες ύδατος, η αδυναμία επανάχρησης λυμάτων, οι πιέσεις του τουρισμού και η άνιση κατανομή μεταξύ νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί -όπως είπε- η Κόνιτσα, που τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.
Η Μερόπη Τζούφη πρότεινε ως εναλλακτική μια δημόσια στρατηγική βιώσιμης διαχείρισης του νερού, με βάση την επιστημονική γνώση και τις ανάγκες της κοινωνίας:
• Ψηφιακή παρακολούθηση και έξυπνα δίκτυα για μείωση των απωλειών.
• Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση νερού, με προτεραιότητα στην άρδευση και την πυροπροστασία.
• Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων.
• Στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγροτική άρδευση και τον υδροβόρο τουρισμό.
• Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους και αρμοδιότητες.
• Εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της εξοικονόμησης.
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν φυλακίζεται
Με στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των κρατούμενων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η βουλευτής κατέθεσε αναφορά για την περίπτωση φοιτητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος, λόγω μεταγωγής σε φυλακή εκτός Αττικής, δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η παρέμβαση βασίστηκε σε σχετική ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών. Αν και το αίτημα μεταγωγής στις φυλακές Κορυδαλλού είχε αρχικά απορριφθεί, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε ότι τελικά εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.
Παράλληλα, η βουλευτής ανέδειξε το διαχρονικό έλλειμμα της απουσίας Γενικού Λυκείου στις φυλακές Κορυδαλλού, καταθέτοντας αναφορά με βάση ψηφίσματα της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, της ΟΛΜΕ και επιστολή κρατουμένων, με πάνω από 500 υπογραφές. Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η πρακτική της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας είναι νομικά και παιδαγωγικά προβληματική. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι στις φυλακές λειτουργούν ήδη τρεις εκπαιδευτικές δομές με 235 εκπαιδευόμενους, ωστόσο η ίδρυση Γενικού Λυκείου απαιτεί εισηγήσεις από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.
Τι ζητά η Νέα Αριστερά
Όπως τονίζει η βουλευτής Ιωαννίνων, «το να επιτρέπουμε σε νέους ανθρώπους, ακόμη και υπό καθεστώς κράτησης, να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους, δεν είναι απλώς υποχρέωση του κράτους δικαίου – είναι δείκτης δημοκρατίας και ανθρωπιάς. Η γνώση ανοίγει δρόμους επανένταξης και κοινωνικής επανασύνδεσης. Δεν κλείνεται πίσω από κάγκελα, δεν εγκλωβίζεται σε γραφειοκρατικά εμπόδια», δήλωσε η Μερόπη Τζούφη.
Στο πλαίσιο αυτό, «η Νέα Αριστερά καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην ίδρυση Γενικού Λυκείου στις φυλακές Κορυδαλλού και να διασφαλίσουν ότι κάθε κρατούμενος έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει, να μορφωθεί και να χτίσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής».