Με ερώτηση που κατέθεσαν έπειτα από πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη, οι βουλευτές τονίζουν πως το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει αδικαιολόγητα την τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης στο εξωτερικό χωρίς αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια. Όπως αναφέρουν, πριν την απόφαση του κ. Πιερρακάκη είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις της κ. Κεραμέως, παρά το γεγονός ότι από το 2018 υπάρχει δημοσιευμένο ΦΕΚ που καθορίζει τα προσόντα, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού.
Τονίζουν επίσης πως τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκαν οι πίνακες υποψηφίων, με το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόζει για πρώτη φορά την κατάλληλη αξιολογική διαδικασία. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και δόθηκε η πρώτη παράταση ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία. Έκτοτε, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση διοικείται από συντονιστές που λαμβάνουν παρατάσεις κάθε έτος, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αξιολογικής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς καλούν τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει τους λόγους της νέας παράτασης, όπως και αν σκοπεύει να διενεργήσει επιτέλους διαδικασία επιλογής, ανοιχτής πρόσκλησης και τοποθέτησης στελεχών με αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια.
«Ως πότε το υπουργείο Παιδείας θα συντηρεί το καθεστώς αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης ημετέρων σε κρίσιμες θέσεις της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό ζητούν να μάθουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, έπειτα από την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη να παρατείνει για πέμπτη συνεχή φορά τη θητεία των Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού», σημειώνει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση.