«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και συρρικνώνονται διεθνώς. Όχι μόνο στην Ουκρανία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» τόνισε η Μερόπη Τζούφη
«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και συρρικνώνονται διεθνώς. Όχι μόνο στην Ουκρανία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα συζήτησης την 25η Νοεμβρίου, δηλαδή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις εκτρώσεις και σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει συστηματική προσπάθεια συντηρητικών και νεο-συντηρητικών κύκλων να ανοίξουν τη συζήτηση περί «αγέννητου παιδιού». Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο Παιδείας έδωσε έγκριση να διδαχτεί στα Γυμνάσια ένα αντιεπιστημονικό και μισογυνικό πρόγραμμα, το οποίο αν και αποσύρθηκε λόγω των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων, υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Πάντειο Πανεπιστήμιο να παρουσιάσει έναν οδηγό αντιμετώπισης έμφυλης και σεξουαλικής βίας από κοινού με συνεργαζόμενους φορείς (ActionAid, ΔΙΟΤΙΜΑ, Γραμμή 11528-Δίπλα σου, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας) και ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν παρόμοιες δράσεις και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, σημειώνοντας πως το 2020 καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών κατά 4%, ενώ το 2021 η αύξηση ξεπέρασε το 60%. Επίσης, στην αύξηση του αριθμού γυναικοκτονιών και την άρνηση της κυβέρνησης να κατοχυρώσει τη νομική έννοια του όρου, όπως και στο νόμο για τη συνεπιμέλεια, ο οποίος έχει οξύνει τα προβλήματα σε βάρος των γυναικών.
Κλείνοντας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων δεν αρκούν μόνο οι εξαγγελίες, τα καθυστερημένα νομοσχέδια και οι διεθνείς ημέρες. Χρειαζόμαστε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις πρόληψης και φροντίδας, συντονισμό και πρωτοβουλίες στην κοινότητα, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και εξειδικευμένο προσωπικό».