Αυτό που όλοι απεύχονταν να γίνει είναι τα τελευταία 24ωρα μια πραγματικότητα και κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να στρέψει το βλέμμα του αλλού!
Τα νοσοκομεία γεμίζουν και το υγειονομικό σύστημα πιέζεται στα Γιάννενα με τα δυο νοσοκομεία να δέχονται τεράστια πίεση για να νοσηλεύσουν τους ηλικιωμένους του ιδιωτικού γηροκομείου που στο σύνολό τους είναι θετικοί στην covid19.
Γιατροί, νοσηλευτές και το άλλο υγειονομικό προσωπικό δίνουν μάχη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει γεμίσει ενώ και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες νοσηλείας περιστατικών. 24 κλίνες στο Πολυδύναμο Κέντρο είναι η δυνατότητα του Χατζηκώστα καθώς μιλάμε για ένα κτήριο παλιό και για ένα νοσοκομείο που καμία σχέση δεν έχει από άποψη στελέχωσης και δυνατοτήτων με το ΠΓΝΙ.
Την ίδια ώρα τα περιθώρια στενεύουν και είμαστε μόνο στην αρχή ενός πολύ δύσκολου χειμώνα με την αγωνία όλων να είναι στο ζενίθ. Τι θα γίνει εάν την ώρα που ψάχνουμε να βρούμε κλίνες για τους ηλικιωμένους του ιδιωτικού γηροκομείου προκύψει και άλλη μεγάλη εστία υπερμετάδοσης; Πού θα νοσηλευτούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ή πάσχουν από υποκείμενο νόσημα; Ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις ενώ η κεντρική διοίκηση στην Πάτρα συνεχίζει να διοικεί εξ’ αποστάσεως… και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση.
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και γιατρός Μερόπη Τζούφη έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς και η ίδια θήτευσε σε αυτό το νοσοκομείο για πολλά χρόνια. Γνωρίζει καλά και τις δυνατότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν ενώ την ίδια ώρα προβληματίζεται από την απουσία ενός κεντρικού οργάνου που σύμφωνα με την ίδια θα έπρεπε να έχει συσταθεί για να γίνεται όσο το δυνατόν πιο οργανωμένη διαχείριση των θεμάτων που ανακύπτουν.
Η κα. Τζούφη ξεκαθαρίζει ότι εάν καταρρεύσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων τότε τα προβλήματα δεν θα αφορούν μόνο τους πολίτες των Ιωαννίνων αλλά ολόκληρης της Βορειοδυτικής Ελλάδας που εξυπηρετείται από το ΠΓΝΙ.
«Επιβαλλόταν να γίνεται συστηματικός έλεγχος στα γηροκομεία. Τόσο εκεί όσο και σε άλλους χώρους όπου δημιουργούνται οι συνθήκες για αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης αναγκαίοι είναι οι κυκλικοί έλεγχοι και στο υγειονομικό προσωπικό που επίσης εάν νοσήσει θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι άνθρωποι των νοσοκομείων προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες» είπε η κα. Τζούφη που μίλησε για «στρατηγικού τύπου αποτυχία».
Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της στελέχωσης των νοσοκομείων. Η όλη κατάσταση των τελευταίων ημερών αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα τόσο με τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ όσο και με την έλλειψη προσωπικού «Η Ήπειρος, να θυμίσω ότι παραλήφθηκε από την πρόσληψη προσωπικού ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κα. Τζούφη ερωτηθείσα για τις τοπικές ευθύνες είπε: «Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει η ευθύνη. Εμείς, δεν κληθήκαμε στη σύσκεψη με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλια και δεν μάθαμε και το γιατί. Πάντως αν καταρρεύσει στην Ήπειρο το σύστημα δεν θα έχουμε διαφυγή για χιλιάδες πολίτες» κατέληξε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ