Πανδημία, οικονομία και κοινωνική επικαιρότητα στην διαδικτυακή ομιλία στα Γιάννενα
Με την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στα Γιάννενα ξεκίνησε ο μαραθώνιος διαδικτυακών εκδηλώσεων του κόμματος στην Ήπειρο το απόγευμα της Δευτέρας.
Η κ. Γεννηματά στην ομιλία της αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομία και ειδικότερα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τοποθετήθηκε και για ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως είναι η πανδημία, το ελληνικό κίνημα metoo αλλά και η υπόθεση Λιγνάδη. Αναφορικά με τα δύο τελευταία ζητήματα τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπει στη διαδικασία πολιτικών συγκρούσεων γιατί προέχει η υπεράσπιση των θυμάτων.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκρίνει το ΚΙΝΑΛ, με βασικά στοιχεία τα εξής:
– περισσότερα τεστ και διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή.
– σωστή ιχνηλάτηση που δεν αρκεί να την κάνει η πολιτική προστασία.
– ελέγχους στην πιστή τήρηση των μέτρων.
– ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια.
– ιατρική κάλυψη των ασθενών με covid στο σπίτι, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας.
«Είναι επίσης για μας κρίσιμο ζήτημα ο εμβολιασμός να οργανωθεί με τρόπο που ευνοεί την συμμετοχή των πολιτών, με πλήρη παροχή στοιχείων σε real time, με πρόσθετες ενημερωτικές παρεμβάσεις όπου παρατηρούνται προβλήματα και σαφώς χωρίς καμία πελατειακού χαρακτήρα παραβίαση της καθορισμένης σειράς», σημείωσε ακόμη η κ. Γεννηματά.
Μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Δυσοίωνο χαρακτήρισε στη συνέχεια το μέλλον των επιχειρήσεων η κ. Γεννηματά παραθέτοντας διάφορα στοιχεία και προτείνοντας μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.
«Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις σε ύφεση, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, σε νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή.
Η Κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που είτε στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς, είτεαποτελούν μόνο προσωρινή «ανακούφιση» και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Και όταν «ανοίξει» η Οικονομία, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν χωρίς στήριξη να πληρώσουν τις σωρευμένες υποσχέσεις τους.
Προτείνουμε:
*Για τις επιχειρήσεις:
-Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ενίσχυση και το 30% δάνειο.
-Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες. Με ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
-Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο- ασφ. Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
-Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.
-Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας.
*Για τους εργαζόμενους, επιστήμονες, και ανέργους.
-Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
-Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν.
-Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες ,σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται και
-Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος.
«Η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο. Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους.
Δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Σχέδιο από το οποίο απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις κοινωνικές υποδομές, την μείωση των ανισοτήτων.
Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής.
Έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη πάντα μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Και είμαστε σήμερα εδώ για να τις επικαιροποιήσουμε και να τις ιεραρχήσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε νομού και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.
Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές.
Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή. Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.
Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες. Οι επενδύσεις πρέπει να οδηγούν στην δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς.
Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής:
Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)
Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος) Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις. Με την παροχή κινήτρων για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
– Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.
– Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
– Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του.
– Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Με την διάθεση του 20% του Προγράμματος μέσα σε μια 3ετία.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.
Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία τω Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.
Διάθεση του 50% του Προγράμματος, μέσα στην επόμενη 3ετία.
Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης:
Διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της δομικά και όχι διαχειριστικά.
Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.
Πρώτα και κυρία στο κράτος.
Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών. Τη διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του. Την ουσιαστική αποκέντρωση του.
Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων.
Επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Ρυθμιστικές αρχές για μια αγορά που λειτουργεί ανταγωνιστικά, αλλά με κανόνες και ελέγχους για την τήρηση των Νόμων.
Νέα ρύθμιση για την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις ώστε να μην αποτελέσουν οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα των αλλαγών.
Με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, και με ισχυρό πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, το κράτος οφείλει να εγγυάται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.
Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Που κλείνει κάθε πόρτα φοροδιαφυγής. Που δημιουργεί βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.
Αλλά αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Αντλώντας πόρους για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανέναν πίσω και μόνο του.
Προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε στόχου είναι η αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων.
Είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει. Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν», είπε η κ Γεννηματά.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ