Μακροσκελής ήταν η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.
Η συνέντευξη τύπου έρχεται μετά τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» και την διαβεβαίωση ότι «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».
«Βρισκόμαστε στη δέκατη μέρα μίας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, τη δύναμη των οποίων τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας αλλά και μία πολύμηνη ξηρασία. Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση τονίζοντας πως είμαστε στα μέσα ακόμα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος.
«Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα»
«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα», είπε εξηγώντας πως αναφέρεται για το «πώς αμυνθήκαμε στην πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι».
Αναφερόμενος στη συγγνώμη του προς το λαό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν μια αυθόρμητη, ηθική συμπεριφορά. «Για μένη η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Δεν είναι μια παθητική προσέγγιση, είναι μια προωθητική ενέργεια. Είναι η αρχή δεν είναι το τέλος», είπε διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει την αυτοκριτική της και οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης.
«Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκκενώσεις και την κριτική που δέχεται πάνω στο θέμα (ότι αφέθηκαν στο έλεος της φωτιάς οι οικισμοί και ότι αν δεν έμεναν οι κάτοικοι να βοηθήσουν η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη), ο πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων, ένα μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Παρεμβάσεις σε δυο επίπεδα στη Βόρεια Εύβοια
Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα.
Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.
Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση από τους πολίτες να αποζημιωθούν.
«Δώσαμε 51 εκατομμύρια φέτος για πρόληψη»
«Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι», είπε στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για την πρόληψη. Όπως είπε, είναι μεγάλη κουβέντα το ζήτημα της πρόληψης. «Δώσαμε 51 εκατ. φέτος και θα δώσουμε περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική προστασία θα έχει πλέον μεγαλύτερη εμπλοκή», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο τι δούλεψε καλά, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παράδειγμα των καθαρισμών που έγιναν. «Καθαρίστηκαν 19 οικισμοί που προσομοίαζαν με τον Μάτι», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία από αυτές και προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς γι αυτές τις παρεμβάσεις.
«Οι υλοτόμοι στα βασιλικά κτήματα καθάριζαν δύο μήνες πριν», πρόσθεσε αναφέροντας πως οι παρεμβάσεις δεν ήταν πάντα αρκετές.
Όπως είπε, ένα μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. «Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορούμε να κάνουμε γρήγορη προσβολή της πυρκαγιάς», είπε τονίζοντας ότι σε αυτό θα εστιάσουν οι επενδύσεις που θα γίνουν.
Οι ανεμογεννήτριες
«Θεωρώ μεγάλη τομή ότι όλη η δασική πολιτική συγκεντρώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτω από τη διεύθυνση δασών», συνέχισε ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν οικισμοί πολύ κοντά σε δάση είπε ότι «είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα».
«Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα», τόνισε.
«Άλλα πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε όσον αφορά το Επιτελικό Κράτος ότι «το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα αλλά συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει» προσθέτοντας ότι έχει πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους μήνες.
«Τολμώ να πω σε αυτούς που μας ασκούν κριτική ότι αυτό που παραλάβαμε δε ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος», είπε.
Ο καύσωνας μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα καθυστέρησε να καταθέσει αίτημα για βοήθεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατατέθηκε μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σε ερώτηση για το αν τελικά η κυβέρνηση τα κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. «Το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Πέρυσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν -όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες- κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας».