Τον μη χαρακτηρισμό των μεσεγγυημένων αγροτικών εκτάσεων ως δασικών, είχε ζητήσει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο Σταύρος Καλογιάννης
Τον μη χαρακτηρισμό των μεσεγγυημένων αγροτικών εκτάσεων ως δασικών, είχε ζητήσει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας στη Βουλή σχετικό υπόμνημα (υπ’ αρ. πρωτ. 3304/2021), μετά από συνεργασία που είχε με κατοίκους της Τ.Κ. Μολυβδοσκέπαστου του Δήμου Κόνιτσας.
Πιο συγκεκριμένα, η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων έχει προβεί –κατόπιν διαγωνισμού- σε μισθώσεις αγροτικών εκτάσεων σε κατοίκους της παραμεθόριας Μολυβδοσκέπαστου, ώστε αυτοί, ως μισθωτές, να μπορούν να έχουν αγροτική δραστηριότητα. Μετά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων αγροτικών εκτάσεων άλλαξε σε δασικό (ΑΔ) με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μην μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν.
Σε απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει «…Τόσο στα Πρωτόκολλα απογραφής και καταλήψεως εχθρικής περιουσίας όσο και στο Βιβλίο Μεσεγγυημένων Εχθρικών Περιουσιών, που τηρείται στην Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων, στα Πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης που εκδόθηκαν αλλά και στις διακηρύξεις των πλειοδοτικών δημοπρασιών και στα σχετικά μισθωτήρια, τα παραπάνω ακίνητα περιγράφονται ως «αγροί». Κατά τη σύναψη των νέων συμβάσεων μίσθωσης, … και εν όψει της διαδικασίας Κτηματογράφησης του υπόλοιπου της ΠΕ Ιωαννίνων, τα μεσεγγυημένα ακίνητα εντοπίστηκαν μέσω της Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών του Ελληνικού Κτηματολογίου σε σύστημα ΕΓΣΑ ’87 και διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, μετά την παλαιότερη ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Π.Ε. Ιωαννίνων, ολόκληρα τα ακίνητα ή τμήμα τους, φέρουν τον χαρακτηρισμό: «Α.Δ.», δηλαδή τον χαρακτηρισμό που φέρουν οι εκτάσεις που ήταν άλλης μορφής – κάλυψης στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης, δάση και δασικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες πρόσφατης λήψης και στις αυτοψίες ή στους κτηματικούς χάρτες του ν. 248/1976. Σημειώνεται ότι, επειδή κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα παραπάνω ακίνητα ήταν ακόμη ανεντόπιστα σε σύστημα ΕΓΣΑ ’87, δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου τους.
Κατόπιν της πρόσφατης τροποποίησης των διατάξεων του Ν. 998/1979 με τον Ν. 4685/2020, πραγματοποιήθηκε αναμόρφωση των δασικών χαρτών στην ΠΕ Ιωαννίνων και νέα ανάρτηση, για την οποία δε λήφθηκαν υπόψη οι μεσεγγυημένες εχθρικές περιουσίες, αφού οι σχετικές με αυτές πράξεις δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις των διοικητικών πράξεων που λήφθηκαν υπόψη για την αναμόρφωση, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κατόπιν αυτών, οι μισθωτές κατέθεσαν αίτηση προς την Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων, προκειμένου να ζητηθεί από την εν λόγω Υπηρεσία, ως διαχειρίστρια των μεσεγγυημένων εχθρικών περιουσιών, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρόβλεψη νέας ρύθμισης, ώστε να είναι δυνατή η αναμόρφωση των δασικών χαρτών και για την περίπτωση αυτή.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων θα προβεί στην υποβολή δηλώσεων του Ν. 2308/1995, κατόπιν εντοπισμού κάποιων ακινήτων που επετεύχθη με την Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτογραφιών του Ελληνικού Κτηματολογίου».
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται ότι υπάρχει θέμα με τις αγροτικές εκτάσεις που έχει μισθώσει και στην πορεία άλλαξε ο χαρακτήρας τους και εμφανίζονται ως δασικές. Απαιτείται συνεπώς η προώθηση ρύθμισης, από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την επίλυση του θέματος. Επειδή είναι πολλές οι αντίστοιχες περιπτώσεις όχι μόνο στον Ν. Ιωαννίνων αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, και καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στο υπόμνημα που είχα υποβάλλει, προτίθεμαι να επανέλθω, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή».