Η Μ. Τζούφη για τα ΑΕΙ και την καθυστέρηση των tablet
Αρχές Μαρτίου, και αν… θα ξεκινήσουν τελικά οι αιτήσεις για την καταβολή του voucher των 200 ευρώ για αγορά tablet, laptop και desktop, για μαθητές και φοιτητές. Οι δικαιούχοι έπειτα από πολλά χρονικά εμπρος – πίσω θα μπορέσουν τελικά να ακολουθήσουν την εύκολη, κατά τα άλλα, διαδικασία απόκτησης της επιταγής των 200 ευρώ. Η καθυστέρηση μπήκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης καθώς εκατοντάδες μαθητές δεν μπορούν να έχουν το απαραίτητο εξοπλισμό για να παρακολουθήσουν το μάθημά τους.
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη εγκαλεί την κυβέρνηση και ζητά να πράξουν το αυτονόητο.
Να θυμίσουμε αρχικά το voucher σχεδιαζόταν να δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Ιανουάριο και μετά για το τέλος Φεβρουαρίου ενώ τώρα, όπως φαίνεται, σημειώνεται νέα μετάθεση για τις αρχές Μαρτίου, χωρίς όμως να δοθούν και οι σχετικές εξηγήσεις προς τους πολίτες. Τα προβλήματα, που ανέκυψαν λόγω της αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών και οι τεράστιες ανάγκες χιλιάδων οικογενειών σε σχετικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιδοτήσει με επιταγή αξίας 200 ευρώ την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά για την ώρα το voucher, παραμένει στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων.
«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στην παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού δίχως άλλες καθυστερήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις» λέει χαρακτηριστικά η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, αναφέρεται σε ένα εξίσου σοβαρό θέμα, σύμφωνα με την ίδια, που προκύπτει από το νέο νομοσχέδιο καθώς η αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση πως σχεδιάζει να κλείσει πανεπιστημιακά τμήματα. «Με το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης μειώνουν τους εισακτέους κατά 20.000 τουλάχιστον. Αυτά τα παιδιά τα στέλνετε πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε την τεχνητή αυτή μείωση για να κλείσετε τμήματα με πρόσχημα ότι είναι ολιγομελή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως η θέσπιση της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» θα έχει ως αποτέλεσμα 139 τμήματα να χάσουν εισακτέους ήδη από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ 6 τμήματα δε θα έχουν καθόλου εισακτέους. Παράλληλα, 17 από τα 24 ΑΕΙ θα δουν μείωση φοιτητών και ο φοιτητικός πληθυσμός θα μειωθεί σε 50 πόλεις της χώρας. Όσον αφορά στη «δήθεν» δυνατότητα φοίτησης των απορριπτέων μαθητών στα ΙΕΚ, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε πως ο προϋπολογισμός για την κατάρτιση είναι μειωμένος, πως οι υποδομές και το προσωπικό δεν επαρκούν, όπως και ότι πολλές και κρίσιμες ειδικότητες δεν προσφέρονται στα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ