Σεισμό προκαλεί στις αγορές η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Σεισμό προκαλεί στις αγορές η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αντέδρασαν με άλμα έως και 41%, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο +32. Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, ενώ ο χρυσός ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου τουλάχιστον, αγγίζοντας τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, εν μέσω της μαζικής στροφής των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια.
Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικό χαμηλό και οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφουν μεγάλη πτώση, αφότου οι συναλλαγές αρχικά είχαν διακοπεί.
Με πτώση άνω του 4% κινείται η Ευρώπη, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει 5%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 3,2% και τον CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει απώλειες 4,6%. Και οι αγορές της Ασίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020.
Στη Wall Street, τα futures του S&P 500 δείχνουν πτώση 2,5%, έπειτα και από την υποχώρηση του δείκτη κατά 1,84% χθες το βράδυ. Πτώση 3% για τα futures του Nasdaw. Ράλι σημειώνουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 11,6 μονάδες βάσης, λόγω της στροφής στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η αναταραχή επεκτείνεται και στις άλλες αγορές των εμπορευμάτων, με την τιμή του αλουμινίου να αγγίζει ιστορικό υψηλό στο Λονδίνο, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2008.
Η Ουκρανία είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών, ενώ οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κινδυνεύουν να αποκλείσουν τη χώρα από τις αγορές εμπορευμάτων, όπου διαθέτει τεράστια παρουσία.
Το bitcoin έπεσε κάτω από τα 35.000 δολάρια, καθώς η φυγή από τις αγορές των κρυπτονομισμάτων είναι μεγάλη, λόγω της μείωσης της διάθεσης για ρίσκο.
Απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις αγορές αποτελεί πλέον μία ξεκάθαρη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ήδη αντιμετώπιζε προκλήσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς ο πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους.
Ενδεικτικό της ανατροπής των συνθηκών είναι το γεγονός ότι οι αγορές αναθεωρούν πλέον τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια, με τους traders να οπισθοχωρούν στα στοιχήματά τους για τις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτή τη στιγμή, ποντάρουν σε περίπου έξι αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης από τη Federal Reserve μέσα στο 2022.
Αλλά και στην Ευρώπη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είναι ο πρώτος αξιωματούχος που μίλησε για το πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις τη νομισματική πολιτική, λέγοντας στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να το κρατήσει ανοιχτό για να μετριάσει τις επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αύξησης επιτοκίων.
Είναι σαφές ότι οι αγορές και οι χαράσσοντες τις πολιτικές βρίσκονται μπροστά σε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού. «Βασικά, δεν υπάρχει σενάριο που να έχει προεξοφληθεί στις αγορές, γιατί είναι αδύνατο να προεξοφληθεί πλήρως», είπε στο Bloomberg ο Kyle Rodda της IG Markets. «Αυτές είναι πάντα οι χειρότερες δυνατές συνθήκες. Τα κακά νέα είναι ένα πράγμα. Τα κακά νέα με πρακτικά άγνωστα αποτελέσματα είναι ένα άλλο».