Την αύξηση από την 1η Φεβρουαρίου του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ μηνιαίως, και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η κυβέρνηση προχωρά σε «μία εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία. Μία αύξηση που θα τονώσει και την πραγματική οικονομία».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι ιστορική, γιατί είναι η πρώτη μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση στο τέλος της συνταγματικής της θητείας το φθινόπωρο του 2019», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως τη Δευτέρα εκκίνησε και η διαδικασία έκδοσης 5ετους ομολόγου, σημειώνοντας πως αυτό το γεγονός κατεδαφίζει άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος. «Δεν αντιμετωπίζουμε επικοινωνιακά αυτό το θέμα αλλά με σοβαρότητα. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά με προσανατολισμό το όραμά μας που είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Στόχος τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια εποχή φιλίας και ευημερίας και την ήττα των εθνικισμών.
«Δεν είναι ο λόγος της ιστορικότητας του υπουργικού συμβουλίου, μόνο η ψήφος εμπιστοσύνης, η συμφωνία των Πρεσπών και η έκδοση ομολόγου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, ένα θέμα που ακουμπά στον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών αντιθέσεων. Το ζήτημα του κατώτατου μισθού, το οποίος έχει κομβική σημασία για έμας».
«Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έχουμε πλέον τη δυνατότητα, με ασφάλεια, να υλοποιήσουμε τέτοιες επιτυχίες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, που ανέφερε ότι δεν είναι πυροτέχνημα.
«Με σειρά νομοθετημάτων και τη σκληρή δουλειά του ΣΕΠΕ αντιμετώπισαμε τη μαύρη εργασία και τη μειώσαμε από το 20% στο 9%. Μπορούμε να μετατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που παράλαβαμε σε μία κατάσταση κανονικότητας. Έχουμε επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών σε 100.000 εργαζόμενους και η τρίτη επιτυχία αφορά τη μείωση της ανεργίας από το 27% το 2014, στο 18,3% σήμερα που αντιστοιχεί σε δημιουργία 350.000 θέσεων από τη στιγμή που παραλάβαμε», υπογράμμισε.
Αλλαγές στα επιδόματα
Από τους 400.000 εργαζόμενους, που θα δουν από τον Φεβρουάριο του 2019 αυξήσεις των αποδοχών τους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, περίπου 200.000 αμείβονται µε µισθούς 500 ευρώ έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 εργάζονται µε µερική απασχόληση και οι αποδοχές του εξαρτώνται από τον κατώτατο.
Ο κατώτατος µισθός λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα.
Υπενθυµίζεται ότι επί του ποσού του µισθού υπολογίζονται τα «παγωµένα» επιδόµατα προϋπηρεσίας, όπως και το επίδοµα γάµου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβασης Εργασίας.
Αναλυτικά:
Το επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55 % του κατώτατου ημερομισθίου.
Η παροχή μητρότητας, της οποίας το καταβαλλόμενο μεικτό μηναίο επίδομα ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.
Η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Το επίδομα διαθεσιμότητας , το ύψος του οποίου ανέρχεται στο 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των τελευταίων 2 ετών μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Το εποχικό βοήθημα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων ( όπως οικοδόμοι, οι καπνεργάτες, οι ηθοποιοί, οι κεραμοποιοί, οι αγρεργάτες και οι μουσικοί). Το ποσό του είναι ίσο με το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής της επιχείρησης (το ύψος του είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του βοηθήματος , προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).
Ν.Δ.: Προσπάθεια να ξεχάσουμε το εθνικό λάθος της Συμφωνίας
«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού.
Όπως υποστηρίζει, η αύξηση του κατώτατου μισθού «έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».