Το νέο μοντέλο της τιμολόγησης ανά μήνα και ανακοίνωσης των τιμολογίων 10 ημέρες νωρίτερα λήγει στις 2 Ιουλίου
Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί γύρω από τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του νέου μοντέλου που καθιερώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε αντικατάσταση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το νέο μοντέλο της τιμολόγησης ανά μήνα και ανακοίνωσης των τιμολογίων 10 ημέρες νωρίτερα λήγει στις 2 Ιουλίου με το ΥΠΕΝ να έχει υποβάλει στην Κομισιόν αίτημα παράτασης έως το τέλος του 2023 και παράλληλα αίτημα παράτασης για το ίδιο διάστημα του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν) που εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Οι Βρυξέλλες από την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής φέρονται να αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα για την παράταση του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά , παρ ότι αξιολογούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών έχει επαναφέρει την αγορά σε μια τροχιά κανονικότητας. Έχουν δώσει εξάλλου ήδη το «πράσινο» φως για την παράταση του γνωστού ως «ιβηρικού» μοντέλου που ενέκρινε κατ εξαίρεση πέρυσι για τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κάτι που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αξιολογεί ως πρόκριμα και για τη στάση της απέναντι στο ελληνικό αίτημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά αποτέλεσε τον βασικό αιμοδότη του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Από την 1η Ιουλίου πέρυσι που τέθηκε σε ισχύ μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου 2023 έχει ενισχύσει το ΤΕΜ με έσοδα της τάξης των 3,255 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, οι αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών με έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την παράταση ισχύος του μοντέλου τιμολόγησης στην λιανική αγορά. Αυτό έγινε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η γενική διευθύντρια Ενέργειας της ΕΕ Ditte Juul-Jorgensen με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καθώς και εκπροσώπους της αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φόρουμ των Δελφών. Τόσο η πλευρά των παραγωγών όσο και κυρίως η πλευρά των προμηθευτών διά του συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) έθεσε με έμφαση στην κ. Juul-Jorgensen το ζήτημα της κατάργησης του νέου μοντέλου τιμολόγησης με το επιχείρημα ότι επηρέασε σημαντικά τον ανταγωνισμό, προσθέτοντας στρεβλώσεις.
Σε αντίθεση με τον μηχανισμό του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά, το θετικό αποτύπωμα του οποίου δεν έχει αμφισβητηθεί, το νέο μοντέλο τιμολόγησης στη λιανική από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για τις επιπτώσεις στις τιμές, στον ανταγωνισμό και στις ανεξόφλητες οφειλές από καταναλωτές που θα κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας αλλαγής προμηθευτή ανά μήνα, τις οποίες και θα λάβει σοβαρά υπόψη της η Κομισιόν στην αξιολόγησή του αιτήματος παράτασης της εφαρμογής του.